Бутилка от най-старото уиски на света ще бъде продадено на аукцион в Лондон през следващата седмица. Очаква се цената да достигна феноменалните $20,000.

Рядката бутилка е със шотландско уиски и според колекционери, то е на 150 години. Ценният алкохол е бил собственост на ирландско семейство като е препредаван от поколение на поколение и така вече век и половина. Следващата седмица бутилка ще бъде изложена за продажба за първи път.

На етикета е изписано „Glenavon *** Special Liqueur Whisky Bottled by the Distillers". Според експертите, този производител на уиски е затворил врати през 1858 г., което означава, че най-малко уискито е на 148 години, а най-много на 155 години.

Бутилката е малко по-малка от нормалните 750 ml и е направена от зеленикаво стъкло. Течността изглежда е кехлибарена на цвят и е на доста високо ниво за възрастта си, почти до средата на гърлото.

Компанията Glenavon Distillery е работила от 1851 до 1858 г. и е била ръководена от Джон Смит, който е бил син на Джордж Смит, основател на Glenlivet Distillery.