Групировка, водена от австралийската Macquarie Bank Ltd спечели наддаването за Thames Water в сделка, която се оценява за 8 милиарда паунда, или $14.84 млрд., в която сума се включват и задълженията на компанията - пише днес Reuters.

„Макуайър" се конкурираше за офертата с катарския инвеститор „Катар Инвестмънт Ауторити", който се приемаше за фаворит в сделката. Доскорошен собственик на Thames Water бе германската RWE AG.

RWE и Macquarie оповестиха за сделката от седалищата си в Лондон и Франкфурт. Германският енергиен концерн продава ВиК поделението, захранващо Лондон, за 8 милиарда паунда, в които се включват и 3,2 милиарда нетни задължения. RWE възнамерява да се концентрира върху електричеството и газовия бизнес.

Предстои през този уикенд сделката да бъде потвърдена и от надзорния борд на RWE.

Конкурентното наддаване е било ожесточено и до събота миналата седмица не е бил известен печелившият. Цената достигна най-високите прогнози на финансистите, които оценяваха английското ВиК между 7 и 8 милиарда лири стерлинги.

Thames Water е разположена в град Рединг и е най-големия в Британия доставчик на вода и канализационни услуги. Thames снабдява с питейна вода около 8 милиона души и с други най-разнообразни услуги 13 милиона души.

RWE оповести желанието си да продаде Thames Water и American Water до 2007 г. Thames Water е купена през 2000 г. за 7.1 милиарда евро, а през 2003 г. плати 4.5 милиарда евро за „Американ Уотър".

Анализаторите коментират, че RWE с продажбата на Thames ще спечели нужното пространство за бизнес инвестиции, което ще предотврати възможността самата RWE да стане жертва на враждебно поглъщане. Акциите на RWE на нараснали от началото на годината с 25%.