Партията на президента Путин постигна зашеметяващ резултат на парламентарните избори. Това му дава възможност да продължи да управлява Русия и след изтичането на президентския му мандат през следващата година, пише Bloomberg.

Централната избирателна комисия на РФ съобщи, че партията Обединена Русия има 64.1 процента, а две други про-Кремълски партии - общо 16 процента. До момента са преброени 98% от гласовете.

Този резултат осигурява на Обединена Русия повече от четири пети от местата в Думата. Изборната активност е  60 %, по-висока от тази през 2003. Опозиционните партии се оплакаха от безпрецедентното фалшифициране на изборните резултати.

Петдесет и пет годишният Путин, който няма право да се кандидатира за трети президентски мандат, се обърна към руските избиратели да гласуват за неговата партия, заявявайки, че това ще му даде „моралното право" да запази лидерския пост. Предстои президентът да разкрие какво точно има предвид.

Анализатор от Международния Център на Мира  в Москва коментира, че Путин е получил това което е търсел и цитира изказване на президента, в което той заявява, че тази победа ще бъде от полза за всички.

Инвеститорите приветстват перспективата за продължаване на президентската политика. Руската икономика има ръст почти 7 % след избирането на Путин за президент през 2000 г. Стойността на руските ценни книжа е нараснала до 1трилион долара  и цените на горивата са високи.

Коментарът на управителя на Алфа банк, Москва Кауфман е: „Според нас инвеститорите не обръщат внимание на изборите, ние по принцип се интересуваме от бизнеса".

Опозиционната комунистическа партия е на второ място с 11.6%, две други партии, които подкрепят Путин, също преминаха 7 процентовата бариера, за да влязат в парламента. Партията на Владимир Жириновски - Либерално-демократичната партия на Русия, има 8.2 %, а тази на Сергей Миронов - Справедлива Русия 7.8 %. Две малки продемократични партии не успяха да спечелят места.

Обединена Русия и нейните сателити ще имат почти 400 от 450-те места на Думата, според почти преброените гласове, а остатъка е за комунистите.