Владимир Путин ще продължи да бъде най-могъщия човек в Русия, без значение кого руснаците изберат догодина за следващ президент на страната. Подробностите около плана му все още не са известни, но е видно, че вече прави първите стъпки в тази посока.

Такава беше целта на топ-новината в понеделник, според която Владимир Путин прие да бъде кандидат на партията „Единна Русия" на парламентарните избори през декември. Дори и да бъде избран, едва ли ще заема мястото на премиер преди да приключи президентския си мандат, но самото му включване в кампанията ще натежи в полза на партията. Това ще позволи на „Единна Русия" да вземе още по-голяма изборна победа и дори да спечели две-трети от местата в руската Дума, което пък ще й даде правото да промени конституцията.

А именно върховният закон на страната не позволява на руския президент да служи на страната си повече от два мандата. Критиците на Путин предупреждават за тази опасност, която е съвсем реална и може да принизи Русия до нивото на бившите съветски републики Казахстан и Беларус, чиито държавни глави се избират на поста до живот. Въпреки че президентът на няколко пъти обещаваше, че няма да променя конституцията, болшинството руснаци, които го подкрепят се надяват любимецът им да заобиколи закона и да остане начело на държавата. По този начин Путин получава и сериозна обществена подкрепа.

Най-лесното решение би било, ако Путин излезе от Кремъл за „кратка почивка" докато реши конституционните си затруднения и след това да се върне за третия си мандат, а защо не и за четвърти и за пети...Другият вариант е да смени кабинета си и да се премести в този на министър-председателя на Русия. Така той ще вкара в Кремъл своя марионетка, която ще изпълнява спуснатите нареждания на истинския първи.

Това обаче има няколко недостатъци. Както Путин знае от собствен опит, една зависима фигура поставена на най-високия пост в страната, може лесно да изневери на бившите си съюзници. Най-големият от всички недостатъци е това, че президентът има не само власт, но и определени отговорности. Една от тях е да се меси в работата на министерския съвет и да контролира работата на министър-председателя.

Тази предпоставка едва ли се харесва на Путин, който най-вероятно ще остане на поста премиер за няколко месеца и след това ще се върне обратно в Кремъл. Президент на Русия тогава ще стане Виктор Зубков, който беше избран за премиер на страната миналия месец, а малко по-късно ще се оттегли от поста заради влошено здравословно състояние или нещо подобно. Путин от своя страна, след като е променил закона ще поеме отново длъжността президент на Русия, защото единствен той има 80% подкрепа от руския народ и може да осигури стабилност при липса на държавен глава.

Планът е изключително елегантен и изглежда лесно изпълним. Това ще облагодетелства повечето руснаци, за които Путин е синоним на баща на народа и гарант за просперитета и сигурността на страната. Да, няма нищо общо с демократичността, но какво пък, руските граждани едва ли ще имат нещо против.

Дори изборите в южната съседка Украйна бяха далеч по-демократични от тези в Русия. Те бяха непредсказуеми, а президентската партия се нареди на трето място, след прозрачна предизборна кампания. Интересно е че политическата несигурност в Украйна не пречи на развитието на икономиката, която расте със 7% на годишна база. Дори високата цена на горивата не успяват да намалят икономическия устрем. Именно тази ярка разлика на демократичност, в момента дразни онези 20% от руснаците, които не подкрепят деспотичното управление на Путин.