Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждане на местен референдум, на който столичани сами да заявят дали искат да бъде развален концесионния договор на „Софийска вода", съобщава агенция Фокус.

Предложението за провеждане на референдум бе внесено от общински съветници от БСП, които настояваха за това софиянци да отговорят на въпроса - „Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столична община и „Софийска вода" АД?".

Повече от три часа продължиха дебатите и споровете между общинските съветници по отношение на развалянето на концесията на водното дружество на столицата. По време на извънредното и първо за есенната сесия заседание на СОС бяха изтъкнати плюсовете и минусите от това да бъде проведен местен референдум за развалянето на договора, както и за развалянето като цяло на концесията.

Преди началото на днешното заседание пред сградата на Столична община се проведе протест, организиран от ВМРО. На него се събраха около 40 граждани, които изразиха позицията си и желанието си за прекратяване на концесията на „Софийска вода".