Пожарът в Национален парк "Рила" все още бушува - вече не се разраства, но не може да бъде овладян. Вчера вечерта периметърът му бе ограничен до 1 400 дка обобщава Фокус.

В Самоковско също бяха изпратени много екипи на пожарната, както и френските самолети "Канадер", които бяха изпратени на помощ.

Самолетите гасяха до обяд над Самоков, след обяд - в парк "Рила". Поради усложняване на пожарната обстановка в „Рила" и обявеното бедствено положение в Самоковско, в България пристигнаха два испански самолета.

Те ще се включат в действията по гасенето на пожарите. Испанският екипаж се състои от единайсет души, а самолетите са оборудвани със специализирана техника за гасене на пожар от въздуха.

В Цалапица също лумна голям пожар. Очаква се огънят на депото ще тлее още поне два дни. От началото на годината досега в страната са регистрирани общо 489 пожара в гори от държавния фонд.

Общата площ на изгорелите горски масиви е 40 603 дка. 32,11% от причините за горските пожари са заради запалени стърнища от ниви, а 16% са заради опожарени пасища.

От началото на годината досега в страната са регистрирани общо 489 пожара в гори от държавния фонд. Общата площ на изгорелите горски масиви е 40 603 дка.

Сдружение "Граждани за Рила" призовава гражданите да участват като доброволци в гасенето на пожара, бушуващ в Национален парк „Рила".

От "Граждани за Рила" съветват доброволците да се подготвят с дрехи, покриващи цялото тяло, шапки, кърпи от тензух или памук, подходящи за предпазване на устата и носа от дима.

Желателно е всеки да носи храна и вода и да си осигури по възможност кирка или лопата, информира news.bg.

Припомняме, пожарът възникна на 3 септември около 17,00 часа в безлесната зона под връх Аризманица, на територията на Парково управление - Благоевград.

Тогава горяха около 150 дка треви и храсти, но на следващия ден, поради излязъл силен вятър огънят обхваща и иглолистна гора. Огънят бушуваше на 30 км от Благоевград.

Създадена бе организация и в пожара участват пожарникари, служители на НП Рила, на РИОСВ-Благоевград, на Басейнова дирекция - Благоевград и на Държавно лесничейство Благоевград, разпространи МОСВ, както и испански самолети „Канадер".