Румъния трябва да ускори изпълнението на проектите по предприсъединителната програмата ИСПА за инфраструктурни проекти и те да приключат до 2010 година, в противен случай страната рискува да загуби голяма част от все още свободните 1,1 милиарда евро по програмата. Това заяви пред румънски журналисти в Брюксел европейската комисарка за регионалната политика Данута Хюбнер, цитирана от Дневник.

"ИСПА трябва да приключи до края на 2010 година, а 58 процента от средствата, 1,1 милиарда евро, все още предстои да бъдат усвоени", изтъкна Хюбнер. Тя припомни, че Румъния вече е получила 900 милиона евро, но е необходимо да ускори процеса.

"Миналата година забелязахме напредък в прилагането на проекти по линия на ИСПА, но трябва да се положат всички усилия, за да се избегне загубата на средства по ИСПА", посочи Хюбнер и подчерта, че това ще бъде основното послание, което ще предаде при посещението си в Румъния следващата седмица.

Позовавайки се на следприсъединителните финансови инструменти, Данута Хюбнер припомни, че Румъния трябва да изпрати в Европейската комисия до края на месеца т. нар. оценки за съответствие - описание на системите за управление на европейските фондове, одобрени от националната одиторска служба.

Европейската комисарка отбеляза също така, че ЕК е платила авансово на Румъния 1,60 милиарда евро до въвеждането на системите за управление на фондовете, но че занапред, за да се извършват плащания, страната ще трябва да задейства тези системи.

Хюбнер уточни, че досега Румъния не е представила нито един транспортен проект и призова Букурещ да побърза, тъй като е необходимо време за осъществяване на големите транспортни проекти.

Повечето от транспортните проекти (80 процента), финансирани от структурни фондове, са част от трансевропейските мрежи. В Румъния това са автомагистралата, високоскоростната железопътна линия Будапеща-Констанца и корабоплаването по р. Дунав.

Данута Хюбнер изрази задоволство от ситуацията с екологичните и природозащитни проекти - 7 големи проекта са одобрени, а 8 могат да получат одобрение до края на годината.

"Както много други страни членки на ЕС Румъния е изправена пред предизвикателства като обработката на отпадъците, пречистването на отпадните води и много други области от инфраструктурите за защита на околната среда. На Румъния са дадени преходни периоди, но така или иначе тя трябва да изпълни всички общностни изисквания по отношение на околната среда, който е един много важен сектор", подчерта Хюбнер.

Тя отново изтъкна, че въпросът за европейските фондове не може да се разглежда отделно от по-широкия контекст в страната, по-специално положението в правосъдната система. Европейската комисарка напомни и че в Румъния скоро ще има избори - парламентарни през есента и за европейски депутати и президентски избори през пролетта на 2009 година - така че е много важно да се поддържа ускореното темпо на работа и да продължат усилията, които Румъния досега е полагала за осъществяване на ангажиментите й като страна-член на ЕС.