Държавната енергийна компания на Казахстан, КазМунайГаз, купи румънската петролна компания Rompetrol за $2.7 млрд., съобщава BBC.

КазМунайГаз придобива 75% от Rompetrol. Така казахите получават и контрола на 630 бензиностанции на румънската компания, разположени в седем страни, сред които България, Испания и Франция.

Ръководителят на Rompetrol Дину Патрициу е казал, че сделката осигурява на Европа енергиен мост, който не зависи от Русия.

Коментарите му са във връзка с притесненията на Европейския съюз, че зависимостта на блока от руските енергийни доставки става прекалено голяма. Русия доставя в момента ¼ от петрола на ЕС и над 2/5 от газа.

Западът обвинява Русия, че използва износа на горива за да осъществява натиск върху съюзните й държави в последните години.

Споровете на Газпром с Украйна и Беларус за цената, по която се доставя газът за бившите страни от СССР, се отразяват върху Западна Европа. Газпром заплашваше да спре доставките и за Грузия.

Москва и ръководителите на Газпром настояват, че имат желанието да получат справедлива пазарна цена за своята газ, след като години наред субсидираха икономиките на бившите си сателити. Те пък от своя страна се ориентират про-западно и надигат глава срещу бившия „господар".

Друг е въпросът доколко сделка с Казахстан означава независимост от Русия предвид старанието на Москва да възстанови влиянието си в Централна Азия - макар вече не чрез заповеди, а с взаимна търговска изгода и политическо партньорство.

Поглъщането трябва да получи финално потвърждение от Европейския съюз.

В новина на агенция Bloomberg от днес научаваме, че акциите на Rompetrol рязко поскъпват заради плановете за поглъщане на КазМунайГаз.

Ценните книги на втората по размер петролна компания на Румъния са скочили с 14%, което е най-голямото дневно поскъпване, разрешено на борсата в Букурещ.

Rompetrol притежава 40 отделни компании. Освен бензиностанциите румънската корпорация осъществява сондажи за петрол в 11 държави.

За разлика от BBC, Bloomberg акцентират не на студената петролна война срещу Русия, а на присъединяването на България и Румъния към ЕС на първи януари, което даде на двете нови страни увеличен достъп до западните пазари.