Днес главата на Росатом Сергей Кириенко и представители на ръководството на Казахстан взимат участие на тържествено мероприятие по случай първата добита партида уран от рудника, разработван от съвместното руско - китайско предприятие „Заречная", предава РИА Новости.

Урановият рудник Заречний е разположен в южната част на Кавказ на границата на Узбекистан и Киргизия. Усвояването на залежите е започнало през 2004 г., а запасите се оценяват на 19 хил.т. уран. Планира се крайният продукт след преработката да се отправя за Русия.

В официалното си изявление Кириенко е казал, че Русия и Казахстан, работейки заедно, искат да станат лидери на международния атомен пазар, като за това имат всичките предпоставки. Русия и Казахстан не само си сътрудничат в отделни производства, а възстановяват бившата технологична верига, която се е разпаднала с реорганизацията на старото министерство.

Кириенко е напомнил, че Русия и Казахстан вече имат съвместни предприятия за добив на уран, за строителство на атомни станции, за създаване на международен център за обогатяване на уран и създаване на транспортен възел.

Съвместното предприятие "Заречное" е пуснато в рекордно кратки срокове - година и два месеца, което за Кириенко е показател за темповете, в които се развиват отношенията между Русия и Казахстан в атомния отрасъл. Според Кириенко, това е „реално стратегическо партньорство за обединение потенциалите на атомните отрасли на двете страни".

Припомняме, че през октомври бе взето решение за съвместно строителство на модулен реактор от ново поколение ВБР-300 с малка мощност, като първи референтен блок ще бъде създаден в Казахстан, а плановете са Русия и Казахстан да го реализират по-нататък на световния пазар.