По информация на ИНТЕРФАКС от Москва, компанията "Роснефть" е издала мандат на седем банки за привличане на кредит от $24,5 млрд. за купуването на останалите активи на ЮКОС. Това са ABN Amro, Barclays, Calyon, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan и Morgan Stanley.

Сумата по кредита може да стане най-голямата, която някога е предоставяна на компания от страна, която не е член на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (ОИСР). Кредитът ще се разпредели поравно между седемте финансови институции - по $3.5 млрд.

Подписаното съглашение предполага възможност за по-нататъшна синдикация, но по думите на банкерите, като се отчетат предлаганите комисионни, привличането в пула на голямо число участници е малко вероятно. Слуховете твърдят, че доходността на операцията може да състави 65 базисни пункта плюс LIBOR.

Газпром също води преговори с банките за привличане на финансиране за възможно подаване на конкурираща заявка за активите на ЮКОС.

По-рано, първият вице-президент на Роснефть Николай Борисенко е потвърждавал интереса на компанията към покупката на активи в сферата на добива и преработката на нефт в Русия, в това число и към активите на ЮКОС. „Ще ни е нужно да привлечем средства, когато конкурсният управител обяви за продажба активите на ЮКОС."

Интересува ни всичко - и добивът, и преработката. ЮКОС имат нелош завод в Ангарск и самарската група", добавил той.

По оценка на временно управляващия ЮКОС, по данни от първото тримесечие на 2006 г. стойността на основните добивни и нефтепреработвателни активи на компанията съставлява $12,2 млрд., в т.ч. "Самаранефтегаз" - $3 млрд., "Томскнефть" - $3,3 млрд., Новокуйбышеский НПЗ - $900 млн, Ангарский НХК - $1,42 млрд., и други.

Текущия размер на дълговия портфейл на компанията "Роснефть" съставлява около $11 млрд.