Четири семейства от Англия и едно семейство от Ирландия живеят в добричкото село Българево, разказа кметът на селото Георги Георгиев.

Той добави, че едно от тези семейства си живее трайно там, а останалите четири си идват за определен период от време. Чужденците са избрали да оставят живота си в Англия заради, чистия въздух, морето, тишината, която е рядкост в големите градове.

„Семействата са от Лондон и околността на града и всичките казват, че там е много шумно и мръсно, а тук в Българево е чисто и се чувстват прекрасно", каза още кметът на селото Георги Георгиев.

Едното от английските семейства дори развива бизнес - притежава леководолазна школа и са по-скоро, като атаркцион, обясни Георгиев. Той уточни, че за разлика от много села в България село Българево може да се похвали с факта, че населението се увеличава.

В момента там живеят над 1650 души, има и много млади хора, а освен това в селото има училище и детска градина. Инфраструктурата също е на ниво, което според кмета на селото е факт благодарение на кмета на Каварна Цонко Цонев.

„В нашето село не липсва нищо, нито комуникации, нито интернет, нито кабелна телевизия - имаме си всичко", категоричен бе кметът на Българево.

Според преданията, селото е основано от 7 семейства. Фамилиите им все още са запазени. Селището е сменяло мястото си. Било е по пътя към Калиакра, но е възникнала епидемия и се е преместило на сегашното си местонахождение. Старото население на селото е от етнографската група гагаузи. По-късно се заселват цели фамилии българи от Котленско, Еленско и Ямболско