Шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише нарече скокът на еврото от края на 2004 г.-„брутален". Изглежда обаче, че сега историята с обезценения долар и поскъпването на еврото се повтаря, но май за Трише това не е толкова болезнено, пише агенция Bloomberg.

Европейската валута се приближава застрашително към двегодишен връх спрямо долара както и вечен рекорд към йената, а Трише игнорира призива на френските политици и особено на премиера Доминик дьо Вилпен за поставяне на таван на растежа на еврото.

Спокойствието на Трише може да означава, че банкерът е уверен във възможността на европейската икономика да се справи с по-високата стойност на валутата. Това означава, че гуверньорът на банката няма да се поколебае да покачи лихвеното ниво на Еврозоната в четвъртък, както и през 2007 г. ако има нужда. Всеобщо очаквано е ЕЦБ да вдигне с 25 базисни пункта лихвата до 3.50% на утрешното заседание.

Според финансисти от ABN Amro, резкият скок на еврото няма да повлияе съществено на решенията на ЕЦБ за покачване на лихвата през 2007 г. Някои от тях дори шеговито подхвърлят, че в момента има по-голяма вероятност да бъдете ударени от мълния, отколкото да чуете банкерите от ЕЦБ да говорят за последните резки движения на валутния пазар.

Освен да повтаря любимата си фраза, „хаотичните валутни движения не са добре дошли", до момента Трише отказва всякакъв коментар на бързото покачване на еврото.

Това според директора на Парижкия икономически институт, показва на пазара, че ЕЦБ не се интересува какво се случва с валутата й. Твърдоглавият отказ на Трише да „дръпне юздите" на еврото, създава напрегнати отношения между него и политиците в родната му Франция, които се оплакват, че банкерът не си върши работата.

Вилпен призова на 29 ноември за по-широк европейски диалог около бързото покачване на валутата, докато финансовият министър на Франция Бретон се обяви за „колективна бдителност" в рамките на Еврозоната.

Някои инвеститори започнаха вече да коментират, че по-силното евро може да се отрази негативно на монетарната политика на централната банка през следващата година, като дори се спекулира с първо понижение на лихвеното ниво.

Европейската централна банка трябва да е по-бдителна сега, когато изглежда, че еврото няма от какво да бъде спряно и да понижи основния лихвен процент, това е заявил нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц на своя лекция в Колумбийския университет в Ню Йорк. Според него, ЕЦБ ще продължи да е пасивна по отношение на еврото, дори и това да означава по-слабо развитие на европейската икономика.

През следващата година, която ще е първата откакто съществува еврото (1999), лихвата на Еврозоната ще нараства като едновременно с това американската ще се понижава. Федералният Резерв във Вашингтон запази лихвеното си ниво от 5.25% на последното си заседание, като все повече анализатори от банки като Goldman Sachs Group и Merrill Lynch & Co. очакват началото на политика по намаляване на лихвите (експанзивна политика) през следващата година.

Покачването на еврото няма да отклони ЕЦБ от пътя й за борба с инфлацията, споделя пред Bloomberg главният икономист на Credit Suisse Group в Лондон. Повишеното парично предлагане вече достига три-годишен връх, а рекордната икономическа експанзия, на която ставаме свидетели довежда до 5-годишно дъно на безработицата, което обаче повишава безпокойството от ценови натиск.