Петролната компания Royal Dutch Shell е готова да предаде контрола над проекта Сахалин-2 оценяван на $22 млрд., на руският газов монополист Газпром, след месеци правителствен натиск, пише днес Ройтерс.

Договореността с руската страна е, Shell да съкрати участието си в най-голямото поле за природен газ в света с 55% до едва една-четвърт, като останалото ще се поеме от държавния монополист.

И от двете компании са потвърдили, че шефовете им Алексей Милер и Йерон ван дер Веер са се срещнали в петък в Москва, за да договорят подробностите около сделката, но отказаха да коментират в детайли разговора си.

Това решение идва след като месеци наред министерството на природните ресурси в Русия както и регулаторния орган специализиран с екологичните норми в страната, налагаха натиск над Shell да допусне Газпром в разработване на полето Сахалин намиращо се в Далечния изток.

Анализаторите обясняват поведението на руските власти като борба за придобиване на процент от полето Сахалин-2, където до момента нямаха дял заради споразумение сключено през 1990 г. Тогава Русия беше изпаднала в сериозна криза и правителството търсеше спешно чужди инвестиции „на всяка цена", но 15 години по-късно приходите стават прекалено големи и Русия вече търси по-голям дял от печалбите на чуждите инвеститори.

Работата по полето Сахалин-2 е почти готова, но заплахите за отнемане на лицензите и солените глоби могат да забавят началото на добивната дейност. Акциите на Shell на лондонската борса се понижиха с 0.7% през последните 12 месеца до 1,805 пенса . Пазарната оценка на компанията е $228.4 млрд.