Американската Citigroup циментира най-голямата си азиатска придобивка: $7.7 млрд. за японската брокерска компания Nikko Cordial; мнозинството на акционерите приеха офертата за изкупуване, съобщи Reuters.

От Citigroup са казали, че са си осигурили 61% от правата на глас в Nikko в наддаване, приключило в четвъртък. Това поглъщане е най-голямото под ръководството на изпълнителният директор Чарлз Принс и е второто по размер извън територията на САЩ.

Обаче група инвеститорски фирми с големи дялове в Nikko е отхвърлила офертата на Citigroup от 1,700 йени за акция. Макар че те не успяха да убедят по-малките инвеститори и да блокират офертата, те все още могат да причинят много неприятности като важни миноритарни собственици.

Citigroup твърди, че обмисля закупуването на още акции в Nikko и ще се старае да превърне третата в Япония брокерска компания изцяло в свое поделение. Тези коментари изстреляха цената на акциите на Nikko 2.8% нагоре до 1,738 йени.

„Трябват им две трети, за да могат да налагат вето" - казва японски инвеститор. „Пазарът разбираемо счита, че те могат да предложат малка премия за допълнителния брой акции, за да се отслаби малко напрежението им от онези фондове, които им дишат във врата".

Citigroup търсеше минимум 50% от акциите на Nikko. Тази пазарна транзакция оцени японската компания на $14 млрд.

Анализатори считат, че Citigroup са си спечелили много силна и позитивна позиция в богатия пазар Япония. Но тъй като американската банка е изправена под постоянния натиск да намалява разходите и да концентрира бизнеса си, изпълнителният директор Принс може би ще търси по-скорошно изплащане на направените вложения.

Nikko има 109 клона и управлява 26,8 трилиона йени ($226 млрд.) активи. За бизнес годината завършила на 31 март те са спечелили 78.12 милиарда йени, което е 11% понижение от предходната година.

Citigroup отправи офертата за изкупуване през миналия месец след като в Nikko избухна счетоводен скандал, засегнал бизнеса в същинската търговска компания Nikko Cordial Securities и  Nikko Citigroup Ltd., джойнт венчър за инвестиционно банкиране основан преди осем години.

 Мениджмънтът на Nikko е приветствал поглъщането, което е най-голямото някога изкупуване на японска компания.

Първоначално Citigroup предложиха 1,350 йени, които в последствие бяха увеличени на 1,700 йени след като опасният делистинг от Японската фондова борса поради счетоводните манипулации бе избегнат.

Увеличението бе достатъчно да осигури мажоритарния контрол, макар че се намесиха и други инвестиционни фирми и Citigroup остана с по-малко от двете трети, нужни за прокарване на своята линия над минотитарите.

Трите компании, които държат общо 17% от Nikko, Orbis Investment Management, Southeastern Asset Management и Harris Associates, са заявили преди затварянето на офертата, че няма да дадат акциите си. Четвъртият голям Mackenzie Financial от Канада, отказва коментар.

Ако гласовете „не" са над 33%, то решенията на мажоритарното ръководство могат да бъдат оспорвани. В случая с Nikko, миноритарите трябва да обединят силите си, защото никой освен Citigroup не държи повече от седем процента.