Планетата ни ще бъде изправена пред 40% недостиг на водни запаси след 15 години поради урбанизацията, прираста на населението и увеличаването на търсенето на вода за производството на храни, енергия и стоки, заяви ООН.

Надпреварата в търсене на вода между секторите, които са най-големи консуматори на животворната течност, ще изисква по-добро управление, което ще е от съществено значение за това да се гарантира на всекиго водата, която му е необходима, каза Световният доклад за развитие на водите, цитиран от GreenTech.bg.

При сегашния ни начин на живот светът ще бъде изправен пред „срив на нашата глобална социално-икономическа система", отбелязва Ричард Конър, водещ автор на доклада.

До 2050 г. две трети от населението на света ще живее в градовете и търсенето на вода се очаква да се увеличи с 55 процента - най-вече заради търсенето, което произтича от растящата урбанизация в развиващите се страни. Урбанизация означава, че достъпът до чиста вода и безопасна канализация, макар да е по-добър в градовете, всъщност е намалял в бързо развиващите се градски зони.

Един пример за това суб-сахарската част от Африка, където урбанизацията - често не планирана - върви най-бързо. Тук делът на хората, които имат водопровод в домовете си, е паднал до 34% в сравнение с 42% през 1990 г.

„Спонтанната урбанизация, която създава гета, прави много трудно осигуряването на вода в тези нови зони", обяснява Джоан Клос, изпълнителен директор на Програмата за населените места на ООН.

В резултат на тези тенденции, до 2050 година светът ще се окаже принуден да произвежда с 60% повече храна. Заради това глобалното потребление на вода ще се увеличи с 400 процента, предсказва докладът. Той е изготвен по повод дена на водата - 22 март.