В края на месец септември сенатът на САЩ прие незадължителна резолюция, предвиждаща разделянето на Ирак на федерални региони под контрола на кюрди, шиити и сунити.

Планът, предложен от Джоузеф Бидън предвижда споразумение за разделяне на властта според етнически признак и вероизповедание, сходно с това, което бе постигнато в Босна след края на войната.

Планът за разделяне на страната на части бавно и спокойно върви към осъществяването си, пише руската медия РБК Daily, която се издава съвместно с Handelsbaltt. Станало е ясно, че и президентът на Ирак Джалал Талабани поддържа американското предложение.

Солидарността на президента с решението на американския Конгрес доказва, че ръководството на Ирак в собствената си страна не решава нищо - посочва руски коментатор. По думите на политолога Дмитрий Евстафиев, американците са избрали подходящ момент за разделяне на Ирак: сега започва процес на сунитска реинтеграция в иракската власт.

Американците разбират, че ако не успеят сега да разделят сунитите и шиитите, след няколко години сунитите ще се върнат на власт в страната, което няма да е добре за американското влияние.

Шиитите просто се оказаха по-слаби от сунитите в политическо отношение и експертите се съмняват, че конфликтите между иракските шиите ще се прекратят. Не вдъхва особен оптимизъм и подписаното съглашение между шиитския блок Висш Иракски ислямски съвет и лидера на шиитските бунтовници Муктад ас-Садр.

Има гледища, според които планът на Вашингтон да попречи на завръщането на сунитите на фона на слабо и разединено шиитско мнозинство е само върха на айсберга. Според американски think tank (изследователски центрове), страната Ирак въобще трябва да престане да съществува.

Вместо нея ще се образува независимият иракски Кюрдистан, централната част от страната (предимно пустинни области) ще премине към Кралство Йордания, а шиитската зона ще се присъедини към Кувейт.

Между впрочем, Кувейт вече се изказа рязко против американските планове за ново райониране на Ирак.

Това не е чудно - „подаръкът" ще е доста спорен, щом шиитското малцинство, поддържано от Иран, остава един от най-значителните дестабилизиращи фактори в арабския Изток.

Разделянето на Ирак ще възбуди сепаратистки вълни в Иран, Саудитска Арабия, Бахрейн, Турция, твърди експерт от Центъра за изучаване на политически науки в Кайро.  

Разбира се, в държавния департамент на САЩ това е отлично известно, но според заинтересуваните от конспирации, изглежда тъкмо в това е и целта: създаване на шиитски пояс в западната част на Персийския залив, богат на нефтени ресурси регион, към който ще се присъединят и ирански територии.

Бъдещият „Шиитостан" ще засегне и териториалната цялост на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Катар, Оман, където шиитското малцинство е достатъчно компактно и живее по западното крайбрежие на Персийския залив.

Иран може да пострада и от друга страна - могат да му бъдат отнети територии, където традиционно живеят кюрди. Тоест процесът на териториалното деление може да се развие в произволно направление. Руснаците се страхуват, че с разделянето на Ирак американците ще дадат лош пример и на средноазиатските републики.