Клубът G8, в който влизат Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония трябва да се разшири с Индия и Китай и така вече да включва десет члена, смята главният представител на ЕС по общата външна политика и безопасност Хавиер Солана.

Заявлението е направено в института Брукинг във Вашингтон и е цитирано от РИА Новости. По-конкретно Солана е казал следното:

„Да вземем G8. В настоящия момент тя работи недостатъчно ефективно и се нуждае от промяна в състава. Защо да не я превърнем в G10, където десетте главни страни в света ще бъдат представени въз основа съставен индекс на международното тегло (БВП, помощ, военнослужещи и граждански лица, участващи в мироопазващи мисии?)"

Това според Солана ще позволи не само да се включат Индия и Китай във водещия политически клуб с в света, но и да се запази решителността на сегашните членове на осморката. „В същата степен трябва да подготвим и влизането на новата „тежка категроия" в Съвета по безопасността към ООН".

Хавиер Солана е призовал новозасилващите се държави да си дадат сметка за това, че глобалното влияние означава голяма отговорност.