Политически акценти от първомайския митинг на БСП 

"Стандарт":

Станишев обяви курс към по-големи заплати

Трудно е да си на власт. Това призна премиерът Сергей Станишев на традиционния първомайски митинг в Борисовата градина. Събралите се на шествието хиляди нашенци получиха обещания за ляв завой и повишение на доходите. Отстояването на ценностите на БСП е много по-лесно, когато сме в опозиция, и много по-трудно, когато сме на власт, заяви премиерът. Той обеща през следващата година икономическите резултати още по-ясно да се преобразуват в сигурност и увеличаване на доходите. Гражданите на страната трябва да почувстват плодовете на своя труд, допълни Станишев. Премиерът припомни и че хората на БСП във властта не са забравили за отговорността, която носят, както и за поетите обещания.  Станишев обаче не пропусна да размаха пръст на бизнеса, който не проявява достатъчна социална ангажираност. Не малко беше направено за създаването на добри икономически условия и очакваме от бизнеса да бъде отговорен към хората, които създават благините на нашата страна, обясни Станишев.

"Сега":

Премиерът Станишев обеща засилен контрол върху трудовите права

Държавата строго ще контролира спазването на трудовите права, заяви премиерът Сергей Станишев пред участниците в традиционното тържество по случай Деня на труда и левия печат, оранизирано от БСП в Борисовата градина. Икономическите резултати трябва още по-ясно да се преобразуват в сигурност и увеличаване на доходите и гражданите на страната да почувстват плодовете на своя труд, каза премиерът и лидер на БСП, цитиран от БТА. Не малко беше направено за създаването на добри икономически условия на бизнеса и очакваме от работодателите да бъдат социално отговорни към хората, които създават благините на нашата страна, които я движат напред със своя труд, допълни премиерът.
Той обеща през следващата година много нови инициативи на правителството и парламента, насочени към повишаване на качеството на живота, по-високи доходи, към решаване на проблемите на пенсионерите, към много по-строг контрол от държавата, заедно със синдикатите над работодателите по отношение правата на хората на труда, плащането на осигуровки, осигуряването на здравословни условия на труд.

"24 часа":

Пазим лявото в трудна коалиция

"Ценностите на партиите по-лесно се защитават, когато си в опозиция, защото тогава е на думи. Много по-трудно е да се отстояват и да се реализират, когато носиш отговорността за управлението на страната. При това в коалиция, която невинаги е лесна, която е съчетание на разнородни идеологически политически сили."
Тази откровена равносметка направи вчера премиерът и председател на ВС на БСП Сергей Станишев пред стотици симпатизанти, дошли за 1 май в Борисовата градина в София.

Създават агенция за подслушване

 "Стандарт":

И новият главсек иска агенция за подслушване

И новият главен секретар на МВР Павлин Димитров каза "да" за създаването на агенция за подслушване. Той обясни, че подобна структура няма да пречи на работата на вътрешното ведомство в интервю за БНР. Една от идеите за реформи в МВР от ведомството да бъдат извадени службите за подслушване и следене - ДОТИ и ДОИ. Те ще бъдат отделени в специална агенция, която ще бъде на подчинение на кабинета. "В крайна сметка по този въпрос има политическо решение. Обществото има такава потребност и нагласа", заяви Димитров. Той изцяло подкрепи и тезата на вътрешния министър Михаил Миков, че у нас няма мафия. "Има групова престъпност, но тя не винаги е съотносима към престъпленията за организирана престъпна група", обясни новият главен секретар на МВР.

"Монитор":

Новият и.д. главсек на МВР иска агенция за подслушване


Новият и.д. главсек на МВР Павлин Димитров подкрепя идеята за създаването на агенция за подслушване. Това каза самият той в интервю пред БНР.
Димитров уточни, че по този въпрос има вече взето политическо решение и агенцията няма да пречи на работата на МВР. Като довод за създаването  той изтъкна, че обществото има потребност от създаването на такава агенция. Временно изпълняващият длъжността главен секретар на МВР се съгласи и с мнението на новия министър на вътрешните работи Миков, че в България няма мафия.

 "Българското" ФБР беше оценено високо в доклад на САЩ за борбата с тероризма

"Стандарт":

САЩ хвалят родното ФБР

САЩ ни потупаха по рамото за родното ФБР. "Финансовото разузнаване, преминало по-късно към ДАНС, предоставяше редовно списъци на лица и организации, свързани с тероризъм. Данните се даваха на всички банки в България, на вътрешното министерство, митниците и гранична полиция". Това е едно от заключенията, които прави за страната ни Държавният департамент в годишния си доклад за тероризма през 2007 г. В документа пише, че страната ни е помагала активно в борбата срещу отделни терористи и организации, определени като такива от ООН или фигуриращи в списъка на Държавния департамент.
В US доклада се описва и структурата на родното ФБР. Подробно се анализира как агенцията вече ще упражнява контрол върху пребиваването на чужденци в страната. Редица похвали се сипят за финансовото разузнаване. Българското правителство е продължило високата степен на сътрудничество със САЩ в предотвратяването на терористични актове срещу американци в България и на други места по света, пише в доклада.

 "24 часа":

Наши агенти вардят САЩ

Българските власти сътрудничат на САЩ в борбата с тероризма, се казва в доклад на Държавния департамент.
В доклада, който се публикува всяка година, се отбелязва, че българското финансово разузнаване и през 2007 г. е следило внимателно за финансиране на терористична дейност и е сътрудничило на САЩ в разкриването и разследването на банкови сметки на терористични организации.

"Монитор":

Търговците работиха на пълна пара 

Най-известният пазар в столицата - Женският, е едно от местата, където на празничен ден като 1 май може да се намери почти всичко - от апетитни плодове и зеленчуци до маркови парфюми. Докато за една част от софиянци първомайският празник е един от насъбралите се почивни дни, за продавачите на пазара е работен ден като всички останали, въпреки че всеки от тях сам решава работното си време. Пред "Монитор" някои от продавачите признаха, че са на работа в почивния ден по собствено желание, а за други това е изискване на "шефа".

Традицията столичани да емигрират в различни посоки извън София по празниците обаче се отразява върху печалбите на търговците. "Все от нещо трябва да се живее" - казват с леко недоволство продавачите, които работят на пълни обороти, независимо от сравнително малкото клиенти. Малките магазинчета на пазара са с половин персонал и в много от случаите на половин работен ден. "Няма работа, няма защо да сме всички", обясняват магазинерите. Бабите, насядали встрани, предлагащи ароматни цветя и най - различни продукти от градините си, споделиха, че работният ден за тях приключва с изчерпването на стоката.

Репортери на "Монитор" установиха, че почти всички модни бутици, малки магазинчета и заведения по централните улици на София също работеха на пълна пара на 1 май независимо от едноседмичната почивка, в която излязоха както институциите, така и голяма част от столичани.

Хубавото време беше извело доста софиянци извън домовете им, а работниците в магазините и кафенетата с малко завист наблюдаваха разходката им. "Така е в търговията, няма начин. Трябва да се работи", въздъхва продавачка на средна възраст и обяснява: "Аз работя от много години в този бранш и винаги е било така". Възрастна дама зад сергия с цветя признава, че не очаква голяма печалба през почивната седмица, но всеки от почивните дни ще работи.

Въпреки че трябваше да са на работните си места, докато повечето хора почиват в Деня на труда, продавачите проявяваха любезност. За по-младите от тях денят е като всички останали. "Ако ние бяхме в почивка, щяхме да се разходим и да искаме да си купим нещо", обясняват те. Единици бяха работодателите, който са намалили с час и половина работното време на служителите си вчера.