Много се изговори и много се изписа за прословутата нова методология, според която на потребителите (пардон - вече клиенти) на Топлофикация ще им бъде разпределяно прогнозното количество енергия за отопление през зимните месеци (т.е. отоплителния сезон). Крайната цел на "творците магьосници" на тази нова методология, чието обобщение бе въведено в нова съвкупност от формули, е клиентите да получават по-ниски прогнозни стойности на тази енергия. Методологията бе дори обнародвана в държавен вестник от 29 октомври 2013г.

Само ден след влизането в сила на наредбата, неясно защо скочиха общинарите, а седмица след това и асоциацията на топлинните счетоводители. Няма да цитирам доводите им, публикувани под път и над път, защото по презумпция цялата ситуация е един лошо разигран театър, а доводите им са пълна глупост. Театърът е за нас потребителите, че видите ли правителството, чрез своите "експерти" в съответното министерство, мислят за това как да облекчат (в случая намалят) сметките за отопление.

ДА ама НЕ !

ДА - с въвеждането на новата формула на изчисление, прогнозните дялове за отоплени ще паднат, при това понякога драстично.
НЕ - с въвеждането на новата формула на изчисление, сметките НЯМА да станат по-малки.

Е как така, ще попитате вие? Ами много просто. Самата формула е създадена да промени фиктивно разпределението на топлинната енергия, продадена ни за съответния месец, между компонентите в нея: съответно отопление и топла вода.

Тоест, формулата засяга разпределянето на енергията, а не количеството продадена енергия!

Малък абсурд, нали?!?! Сякаш, на обикновения потребител му пука, по каква формула ще му вземат парите, след като те няма да са по-малко. Както и предишната методика, така и сегашната не засягат продажбата на енергия, дори в различните месеци.

Намалението на прогнозната енергия за месеците през отоплителния сезон го има, защото в крайния резултат на цялостната промяна (Компонент 3) е умножение на 2 цифри, едната от които е доста занижената ( средно претеглена ) стойност на отоплението от предходния период, умножен по коефициент, вариращ в интервала 0.9 - 1.1 . (За повече подробности виж приложението в края)


Дотук добре! Ама не съвсем. Представете си, че за месец декември 2013г. всички получат намаление на прогнозната си енергия за отопление. В същото време, Топлофикация ни е продала същото количество енергия (коригирано с +/- 1%).

Накратко казано - всички получаваме намаление на прогнозата с 20-30%, при продадена ни +/- 1% енергия.

И кой плаща разликата?

Естествено ние, потребителите. Ще я платим, тъй като тя е отчетена от топломерът в абонатната ни станция, който е търговски уред за измерване на енергията, която трябва да платим за горепосочения месец декември 2013г.

Къде ще ни бъде фактурирана тя?

Най-вероятно, след като не е за отопление, то тя ще ни бъде фактурирана като топла вода (БГВ) за съответния месец, при съответното разпределение. Утопия е да си мислим, че няма да платим онова, което показва, че са ни продали по топломер.


Какво пестим тогава от промяната на тази формула? Отговор: Абсолютно нищо !!!

Все още наредбата е в сила. Дали ще бъде отменена (което е твърде вероятно) или не - предстои да се разбере.

Всъщност формулата е елементарна и се състои от група подформули, чийто данни са налични в сметките ни!

Приложение:
За по-търпеливите и любознателните ще внеса малко конкретика и яснота. Ще се опитам да представя и самата формула в цифри, като използвам наличните във фактурите ми данни.

Както всичко останало във формулите на Топлофикация се започва отзад напред. Топлофикация знае какво количество топлоенергия ни е продала (защото така е решила), а след това се измисля логично обяснение за това как да ни го разпредели. Затова и аз ще започна отзад напред със самите компоненти.

Компонент 1: Q(от)=Q(к)+Q(u)+Q(об)

Q(от) - общото потребление на топлинна енергия за отопление на имот през предшестващия отоплителен период, определено след окончателната изравнителна сметка, което включва следните компоненти
Q(к) - количеството топлинна енергия за отопление от отоплителните тела в i-ия имот за предшестващия отоплителен период, kWh
Q(u) - количеството топлинна енергия, отдадено от сградна инсталация на i-ия имот за предшестващия отоплителен период, kWh
Q(об) - количеството топлинна енергия, отдадено от отоплителните тела в общите части на сградата за i-ия имот за предшестващия отоплителен период, kWh.(обикновено той е 0)

Тоест това е цялата енергия за отопление от предходния отоплителен период.


Компонент 2 : Q(срм)=(Q(от)/Z(оп))*Z(мес), където

Q(срм) - е средномесечното количество топлинна енергия за отопление на имот
Zоп е броят дни с отопление за предходния отоплителен период
Z(мес) е броят дни за отопление за отчетния период(в конкретния месец)

Тук именно е разковничето на намалението на прогнозното количество за отопление, което се постановява като средноаритметично разпределение на енергията за отопление през целия отоплителен период (подчертавам - отоплителен).

Компонент 3 : Q(ом)=Q(срм)*К(п), където

Q(ом) e прогнозното количество на топлинна енергия за отопление на отделен имот за месец kWh
Q(срм) е средномесечното количество топлинна енергия за отопление на имот
К(п) = Qтм/Qоп където (Разяснение : Този коефициент по статистически данни, за последните 6-7 години, се движи в границите 0.9 - 1.1 или накратко казано Топлофикация продава на потребителите си енергия в рамките на +/-1 %, спрямо предходния период).


Q(тм) е количеството топлинна енергия в абонатната станция за i-ия отчетен месец, kWh
Q(оп) е количеството топлинна енергия в абонатната станция за i-ия месец от предходен отчетен период, kWh

В краен резултат на цялостната промяна (Компонент 3) е умножение на 2 цифри, едната от които е доста занижената ( средно-претеглена) стойност на отоплението от предходния период, умножен по коефициент вариращ в интервала от 0.9 до 1.1 .

Цялото това разяснение приложено в абсолютни стойности с конкретен премер можете да видите тук.