Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и управляващите на японската компания "Токушукай София" ЕООД подписаха на 17 ноември 2006 г. договор за реализация на инвестиционния план „Токуда Болница София" - получил сертификат за първи клас инвестиция.

„Токушукай София" ЕООД е дружество 100% собственост на д-р Торао Токуда - собственик на „Токушукай Медикъл Корпорейшън" - най-голямата болнична верига в Япония с действащи над 180 здравни заведения на територията на страната и над 20 000 служители.

Инвестиционният план на „Токушукай София" ЕООД за проект „Токуда Болница София" е на стойност най-малко 105 млн. лв. за общо тригодишния период до средата на 2008 г. Имайки предвид вложените средства преди и след тригодишния срок, стойността на инвестицията възлиза на над 140 млн. лв.

„Токуда болница София", която ще бъде най-голямата болница в цялата верига на „Токушукай Медикъл Корпорейшън" и първата извън границите на Япония, е изцяло частна инвестиция и включва представителни сгради и високотехнологично оборудване (за над 40 млн. лв.) за консултативно-диагностичния център и болницата.

Изпълнението на инвестиционния план има за цел и да бъде изградена една от най-големите болници в Източна Европа, с най-съвременно оборудване, в голямата си част без аналог в страната.

Теренът за построяване на болницата е с площ от близо 30 дка, в община Лозенец, м. "Борисовата градина-погребите-ІІ-ра част. В пълният си обем болницата е 9 етажа с над 46 000 кв.м. разгъната застроена площ, с капацитет от 1000 легла и се състои от:

  • два седем етажни блока, разположени успоредно с двустранно разполагане на болничните стаи. Двата седем етажни блока са обединени от централен вертикален комуникационен блок от асансьори и разпределителен блок.
  • един надземен и два надземни широкоплощни етажа за консултативно-диагностичната дейност, лечебно-спомагателни отделения и други.

Общият брой на новооткритите работни места ще бъде над 1000 души, български специалисти - лекари и медицински сестри. Предвижда се обучение на персонала в Япония за първите 7 години, за лекари, медицински сестри и административен персонал, в съответствие със стандартите и ноу-хау на „Токушукай Медикъл Корпорейшън", възлизащо на стойност не по-малка от 6 млн. лв.

Предвижда се и провеждане на обучение на медицински персонал от други болници, вкл. обучение на студенти, с което болницата ще функционира и като университетска. За целта започва строеж на учебен корпус за 200 души.

В болницата ще се лекуват както български пациенти (с направление по линия на НЗОК - от личен лекар или специалист, по клинични пътеки в рамките на Националния рамков договор), така и чуждестранни пациенти.

Както Money.bg вече писа МС реши държавата да предостави 1.505 млн. лв. от централния бюджет за финансиране изграждането на елементите на общинската инфраструктура около болницата, 450 890 лева от които ще бъдат вложени през 2006 г.

Изграждането на инфраструктурата ще стане на два етапа.

Първият предвижда участъкът от бул. „Н. Вапцаров" до главния вход болницата с дължина от около 200 м да бъде изграден в кратки срокове от избран чрез обществена поръчка изпълнител на този участък от булеварда.

Вторият етап, който включва останалата улична мрежа около болницата и другите входове за достъп на пациенти и автомобили на бърза помощ, както и необходимата за пускането в експлоатация на втори блок на болницата, с обща дължина от около 800 м., да бъде изградена за не повече от 1.054 млн. лв. Това се предвижда да бъде реализирано през 2007 г., след провеждане на процедура съгласно Закона за обществените поръчки.