Сушата, която измъчва от известно време Австралия и според някои политици е най-страшната от 1,000 години насам, е естествено обусловена и няма връзка с глобалното затопляне, предава от Канбера агенция Ройтерс, цитирайки водеща научна организация в южния континент.

За последните 10,000 години Австралия е преживяла около 30 засушливи периода, казва Бари Хънт от центъра за изследване на атмосферата към CSIRO (научно-изследователска организация за общите блага) със седалище в Мелбърн.

„Мисля, че малко е твърде рано да се каже, че се сблъскваме с ефекта на парниковите газове върху валежите", е казал Хънт по местно радио. Хънт е базирал изследването си върху три региона, простиращи се от най-сухата западна част до най-населената източна част, която изживява най-тежко последствията от сушата.

Източна Австралия вече шест поредни години се сблъсква с валежи под средните. В много градчета и дори по-важни центрове е въведен режим на ползването на вода, тъй като язовирите са с 20% под нормалните равнища.

Части от басейна на реките Мъри - Дарлинг, известен като „житницата" на Австралия (на снимката), са напълно пресъхнали поради покачването на летните температури.

А в части от южния щат Виктория сушата трае вече 10 години. Майк Ран, премиер на щата, бе принуден да потърси съвет от експертите по климата.

Но Хънт счита, че макар парниковият ефект от въглеродния диоксид, изхвърлян в прекомерни количества от нашата цивилизация, да е факт, засушаването е започнало преди това - вече 14 години.

„Тази суша ще престане", казва изследователят. Според него, макар всички да считат, че сушата се дължи на глобалното затопляне и съответно ще трае „завинаги" занапред, ефектите от глобалното затопляне тепърва ще се проявяват и в идните няколко десетилетия ще станат водещи при формирането на климата. А настоящия засушлив период е с естествени причини.

Изследване на CSIRO от октомври предрича, че до 2030 г. температурите в Австралия ще се увеличат с 1.7 градуса Целзий.