Азиатските капиталови пазари и техните индекси, успяха да регистрират най-слабото си представяне от две седмици насам, в следствие на много слабите данни от американския сектор на услугите и заради все по-сериозните опасения от рецесия.

Най-зле се представиха компаниите Nintendo и Li & Fung, тъй като са изключително силно обвързани с американския пазар. Добивната компания BHP Billiton реализира най-силно понижение от декември 1987 г. насам, след като изнесе по-слаб отчет за печалбата си. Акциите на PetroChina Co. пък се понижиха в съзвучие с обезценяващите се стокови пазари.

„Прогнозите за развитието на азиатските компании, ще могат да бъдат направени, едва когато се определи колко тежко е положението на американската икономика", коментира японски анализатор. „Повечето инвеститори вече приемат опасността от рецесия в САЩ, за съвсем реална", продължава той.

Индексът на Хонк Конг Hang Seng се срина с 5.4%, като така поведе класацията на най-слабо представилите се дружества. Регионалният индекс MSCI се понижи с 3.4% до 142.10 пункта, а японският пазарен измерител Nikkei 225 изгуби 4.7% до 13 099.24 пункта. Пазарите на Китай, Южна Корея, Тайван и Нова Зеландия бяха затворени заради празници.

От началото на годината, азиатският MSCI индекс е с 10% по-нисък, докато японският Nikkei е с 14% надолу за същия период. Опасенията за наближаваща американска рецесия, доведе до изтриването на близо $6 трлн. пазарна капитализация от световните капиталови пазари.

Както можеше да се очаква, слабостта започна от Wall Street, където инвеститорите масово затваряха позициите си, заради очакванията за наближаваща рецесия и спад на икономическата активност. Индексите Dow Jones и S&P се понижиха съответно с 2.9% и 3.2%. Излезлият по-рано през деня индекс на активността в сектора на услугите, засили негативните прогнози в краткосрочен план и поднови паническите разпродажби. Коментарите на член от борда на директорите към ФЕД, допълнително засили напрежението, като заяви открито, че рецесията е съвсем близо.

Тази сутрин, европейските пазари продължават червената вълна от Wall Street и Азия, като в момента всички основни индекси са надолу. Вчерашната борсова сесия приключи със спад, заради излезлите слаби икономически данни от Еврозоната и все повечето коментари за икономическа криза в Европа. Това се отрази и на курса на еврото, което беше силно разпродавано към почти всички валути. В момента курсът евро-долар се котира в ниските нива около $1.4600/30, а петролът продължава да се търгува под $88 за барел.

Станалата вече неотклонна зависимост между родната ни фондова борса с международните капиталови пазари, днес се доказва с пълна сила. Само половин час след старта на търговската сесия, трите основни борсови индекса отбелязват рязко понижение в диапазона 2%-3.5%.