Третата по големина нефтена компания в Русия "Сургутнефтегаз" увеличава всяка година добива си и трупа мега-печалби, които допринасят за най-големите финансови резерви в света. Но кой ги държи?

2200 километра североизточно от Москва, в близост до река Об в Западен Сибир се набира областта, наричана от местните „сургут" или „богата на риба област". Това има носи очаквано и градът, където в малкото слънчеви месеци най-много могат да се видят комари около водните басейни.

Но районът има едно още по-голямо богатство - петролът, който от милиони години бълбука под сибирската земя. Ето защо от десетилетия в Сургут се намира и петролният концерн „Сургутнефтегаз", който извлича черното злато от земята. За сравнение: само държавният мастодонт „Роснефт" и частният „Лукойл" са по-големи петролни руски компани сургуткщага. През 2013 година „Сургутнефтегаз" извлича над 61.5 милиона тона петрол от богатата сибирска земя, което отговаря на 11.7 процента от целия добив на суровината в Русия.

Благодарение на това компанията реализира почти 279 млрд. рубли или 6 млрд. евро печалба през миналата година - и това е с 51 процента повече от предходната! Оборотът възлиза на 837 млрд. рубли през 2013. И добрите новини за компанията не спират дотук - през първите пет месеца на настоящата година добивът на петрол се е увеличил с нови пет процента.

Кой е собственикът?

Резултатите на концерна са впечатляващи, но не те са причината за уникалността му. Дружеството има общо 115 000 работници, които не знаят ... кой е техният шеф. Никой не знае кой реално държи компанията.

Владимир Богданов, който управлява предприятието от 1984 година, 9 години преди да бъде приватизирано, казва, че до 70 процента са в ръцете на мениджмънта и „свързани с него лица". Кои са реално тези лица е трудно да се установи.

Ако мислите, че това е невъзможно, ето един факт: компанията в продължение на десет години не подава финансов отчет и го стори едва миналата година, когато е била принудена заради новите правила от Москва. Там обаче се вижда, че 40 процента от акциите, които самото дружество притежава, са се стопили до под 1 процент. Руският президент Владимир Путин обясни това с факта, че много служители на компанията са получили ценни книжа.

Но експертите се съмняват в това обяснение. Според руския политолог Станислав Белковски Путин няма никакъв интерес да осветлява гиганти като „Сургутнефтегаз". Според него самият президент държи 37 процента от компанията. Доводът на политолога: прикриването на много факти около собствеността.

В подкрепа на тезата на политолога е съществуването на търговеца на петрол „Гунфор", който дължи своето съществуване именно на „Сургутнефтегаз", а негов собственик е Генади Тимченко, приближен до Путин и част от черния списък на САЩ.

Не само Белковски обаче говори в тази посока. Според списанието „Таймс" американските тайни служби с подкрепата на президента Джордж Буш са разследвали богатството на президента Путин. Служители потвърждават пред списанието тезата на Белковски.

Камари с резерви

Потайността на компанията обаче не е единствената причина да събужда вниманието върху себе си. Един друг интересен факт също остава неразгадан - огромните финансови резерви, които тя държи.

След публикуването на първия от десет години насам финансов отчет на дружеството за 2012 година става ясно, че то държи 30 млрд. долара резерви - както никоя друга енергийна компания в света. И това въпреки постоянно растящите приходи. Защо или за кого компанията държи толкова големи финансови резерви, остава поредния закрит въпрос около нея.