КЗК разреши концентрация, чрез приватизационна покупко-продажба на 100% от акциите на "Топлофикация Пловдив" ЕАД , от страна на групата  ЕВН, Австрия.

ЕВН участва на пазара на електроразпределение и електроснабдяване на регионите от страната, за които има издадени съответните лицензии. В групата ЕВН влиза и предприятие с лицензия за търговия с ел. енергия, но то реално не е извършвало такава дейност.

Още преди приватизационната сделка, ЕВН притежава господстващо положение на пазара на електроразпределение и електроснабдяване в посочените области. Господстващото положение е породено от изискване на закона, според което за определена територия може да бъде издадена само една лицензия за разглежданата дейност.

 "Топлофикация Пловдив" ЕАД притежава лицензия за осъществяване на производство, пренос и доставка на топлинна енергия. Дружеството има господстващо положение на този пазар също преди приватизационната сделка. Що се отнася до производство на ел. енергия, пазарният му дял е около 1%.

В съответствие с трайната практика на КЗК, пазарът на ел. енергия не съвпада с пазара на топлинна енергия и не съществува взаимозаменяемост между продуктите.

ЕВН е инвеститор със сериозни финансови възможности и вече участва на електроенергийния пазар. Навлизането му на пазара на топлинна енергия в гр. Пловдив, чрез покупката на местното топлофикационно дружество, ще повиши пазарните позиции на "Топлофикация Пловдив" ЕАД.

Без съмнение обаче, участниците в сделката не присъстват едновременно на  един и същи продуктов и географски пазар. Различията в дейността на двете дружества са съществени, въпреки че принадлежат към най-общия енергиен пазар. Ето защо припокриването в територията, на която те оперират (гр. Пловдив), не е от определящо значение.

Вертикалният ефект на концентрацията е незначителен. "Топлофикация Пловдив" ЕАД участва само с около 1% на пазара на производство на ел. енергия, а  страните по сделката не са в търговски отношения, тъй като НЕК изкупува цялата произведена от топлофикационното дружество ел. енергия, по преференциални цени.