Тoyota Motor Corp. и Isuzu Motors Ltd. започват съвместно производство на дизелови двигатели въз основа на споразумението, което подписаха миналата година, информираха news.com.

Японският производител на коли Isuzu съобщи, че започва производството на 1.6 литрови двигатели с алуминиев блок на цилиндрите, които ще бъдат монтирани в моделите на Тoyota. Очаква се производството да стартира през 2012 год.

Isuzu, които са лидери в производството на дизелови двигатели, ще играят водещата роля при създаването на новия двигател. Двете фирми считат, че сделката ще даде още един коз в ръцете на Тойота в стремежа й да произвежда икономични горива при пазарни условия налагащи високи цени.

Напоследък дизеловите двигатели са все по-търсени, защото те са между 20-30% по-икономични от бензиновите двигатели.

Усвоявайки дизеловата технология на Isuzu, Тoyota ще повиши продажбите си в Европа, където около половината от превозните средства са с дизелови двигатели и това ще бъде една важна стъпка напред пред конкурентите й General Motors Corp.

Съвместната акция пък ще даде възможност на Isuzu да повиши производството на двигатели, чиито основен потребител  до момента бяха General Motors Corp.

Тoyota и Isuzu обсъждат и други евентуални проекти откакто станаха партньори през ноември, когато Тoyota придоби 5.9% от Isuzu .