С гласуването на доклада на шефа на Комисията за царските имоти Пламен Ранчев въпросът за царската реституция не приключи.

Напротив, с него се зае прокуратурата, която ще провери дали са допуснати процесуални нарушения от длъжности лица при връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски.

След труса, който предизвика докладът на Ранчев, в последните седмици излязоха информации за тайни срещи на премиера с членовете на комисията, както и за совалки между Министерски съвет и президентството.

БСП явно „преглътна" предизборните си обещания за ревизия на царската реституция в името на съществуването на тройната коалиция.

Странното е, че членовете на комисията, които бяха убедени в нередността и незаконността на реституцията на бившите царски владения, сякаш се обърнаха на 180 градуса и в последното заседание на комисията гласуваха в подкрепа на позицията на жълтите.

От НДСВ бяха категорични, че решението на Конституционния съд от 1998 година, с което се обявява за противоконституционен Закона за обявяване на държавна собственост имуществото на царете Фединанд и Борис и техните наследници от 1946 г. е достатъчно основание за реституция на имотите.

Само опозицията гласува твърдо в подкрепа на своите заключения.

Заговори се, че докладът на Пламен Ранчев е „смутил" привържениците на царската реституция в БСП.

Появиха се мнения в Коалиция за България, че Комисията за царските имоти се е отклонила от предмета си на дейност и не е успяла изцяло да изпълни задачата си, че работата й е залитнала в друга посока, повлияна от някаква предварителна нагласа.

В същото време шефът на парламентарната група Михаил Миков бе категоричен, че някои от членовете на комисията са приели работата й като съд - да казва кое е законно и кое не е.

И обясни - комисията имаше ясно поставена задача - да установи отнетото и възстановеното имущество на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници, което й направи.

След като обаче в НДСВ решиха, че има шанс да „загубят" имотите, те бойкотираха последните 2 заседания на комисията.

Царистите правилно решиха, че могат да се застраховат за решаване на проблема с реституцията на по-високо ниво - със съдействието на премиера Сергей Станишев.

Той от своя страна инициира среща по царския въпрос с членовете на комисията, на която явно е убедил народните представители в някои неща.

Примерно - да запазят целостта на управляващото мнозинство, тъй като целите на тройната коалиция са големи, разпростират се отвъд 2007-ма и техен „препъни камък" не може да бъде една временна парламентарна комисия.

В медиите излязоха коментари, че от левицата са отстъпили пред натиска на НДСВ в името на оцеляването на тройката.

След срещата с министър-председателя се заговори и за някакви договорки между лидерите в тройната коалиция, както и че имотите явно са изтъргувани срещу подкрепа при избора за еврокомисар от БСП.

Едно обаче е сигурно и може би то е важното - дори и да нямаше тройна коалиция и интереси, разтягани от „орелът, ракът и рибата", решението на въпроса с царските имоти - каквото и да е то, е работа на съда и прокуратурата.

Така че, нищо друго не ни остава освен да изчакаме още малко и да видим как третата власт ще реши казусът.

Какво ще се случи ще покаже времето. Но сигурното е, че за момента тройката оцеля, преминавайки Рубикона „царски имоти".

На ред е казусът магистрала „Тракия", но както е известно там започват преговори с оспорваните от много страни концесионери, които най-вероятно ще стигнат до някаква промяна на параметрите, но не и на концесионера, сиреч, коалицията ще прескочи и този трап.

А след това идат безбрежните пространства на Европейския съюз с шампанското  и химните на 1 януари 2007-ма.