Очаква се повишение на цените в сектора на хранително-вкусовата промишленост, стана ясно след проведената в БСК късно вчера работна среща между финландска делегация и наши браншови организации от този сектор.

По-високите цени ще доведат до по-висока печалба, респективно - по-високи доходи и повишаване на жизнения стандарт у нас, което ще доближи страната ни до стандарта на останалите държави, членки на ЕС, заяви зам.-председателя на БСК Дикран Тебеян.

2006 г. е една от най-трудните за българската хранително-вкусова индустрия, поради прилагането на санитарно-хигиенните изисквания на ЕС и тези в областта екологията и условията на труд, допълни Тебеян.

Той прогнозира, че след 1 януари 2007 г. у нас няма да има предприятия, неотговарящи на европейските стандарти и изисквания.

Наред с това, той отбеляза известния натиск от страна на профсъюзите за увеличение на заплащането на труда в сектора, което се явява още един фактор, утежняващ състоянието на предприятията.

Средната работна заплата в сектора у нас към м. май 2006 г. е 710 лв. в тютюнопроизводството, 432 лв. в производството на минерални води и безалкохолни напитки, 586 лв. за пивоварите, 361 лв. за производителите на захар и захарни изделия, 261 лв. за заетите в производството на алкохолни напитки и 210 за тези работещи в хлебопроизводството.

Интересът на Европа към хранителния бранш в България тепърва ще се засилва, а след приемането ни в ЕС, ще се подобри и нивото на продукцията на пазарните ни сектори, сподели пък зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки.