След като постави пореден рекорд от $140.39 за барел, цената на петрола се понижи леко в петък. Вчерашният ден отбеляза поскъпване на суровината с близо 4% и инвеститорите се оттеглиха за малко, доволни от печалбите си.

Според Reuters, понижението на цената с над един долар до $139.21 за барел се дължи и на намерението на властите в САЩ да намалят спекулацията на енергийния пазар.

Лондонският брент в петък поевтиня с 62 цента до рекордните $139.21 за барел.

Анализатор от Австралия коментира: „мисля, че петролът малко поевтиня заради оттегляне с печалби и новините от САЩ относно предстоящи регулации на пазара".

Тези регулации обаче още чакат одобрението на Сената. Предвижда се Комисията за търговия с фючърси на търговски стоки CFTC „да използва цялата си власт, включително извънредни правомощия, за да укроти незабавно" ролята на прекомерната спекулация на пазарите на фючърси.

Преди една година петролът струваше $70 за барел и се дискутираше, че той не може да се задържи прекалено дълго на тази „твърде висока цена" и ще поевтинее до „дългосрочната тенденция", която на времето се оценяваше около $40.

Според инвеститорите ще са нужни вероятно седмици и месеци, за да може законът за ограничаване на спекулациите да мине през всички процедури и да започне да регулира действията на дилърите.

Междувременно пазарът е обхванат от притеснения за геополитическата ситуация в Близкия Изток. Членът на ОПЕК Либия добави към притесненията за конфликт между Иран и Израел, като заяви, че обмисля възможността да намали доставките на пазара като контрамярка срещу действията на САЩ против други членове на ОПЕК.

Според Шокри Ганем, най-важният човек в Либия по въпросите на петрола, производителите на петрол се нуждаят от предпазване от действията на САЩ, защото Щатите искат да разпрострат юрисдикцията си извън границите на държавата си.

Цената над $140 за барел петрол потвърди прогнозите на анализаторите от сряда. Сега самият президент на ОПЕК Хакиб Хелил, също либиец, прогнозира, че цената на петрола може да достигне $150 - $170 за барел в следващите месеци („до края на годината").

Но Хелил е настоял, че цената се определя не от недостиг на предлагане - каквато е официалната позиция на енергийния министър на САЩ - а от спекулации на петролния пазар. Огромни потоци пари се изляха в търговията със суровини, след като пазарът на структурирани кредитни продукти в САЩ се срина.

Поскъпването на петрола трябва да се обвърже също и с поевтиняването на долара, който процес се подсили от отказа на Федералния резерв на САЩ в сряда да повиши федералната фондова лихва в страната, оставяйки я на ниво 2%, двойно по-ниско от това в Еврозоната.