Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско се заканиха утре да блокират пътя Банско - Гоце Делчев край село Господинци, съобщи БНР.

Припомняме, тютюнджиите са недоволни от забавилата се изкупна кампания на продукцията им. Преди дни те блокираха пътя край Харманли.

Заради трайно топлото време тютюнът е започнал да мухлясва. За да бъде спасена реколтата, отглеждащите тютюн денонощно преобръщат и проветряват балите, за да бъде спасена реколтата. Именно това ги е подтикнало да преминат и към стачни дейдствия.

„Протестите ни са насочени изцяло към фирмите. Народът е стигнал до отчаяние. Няколко пъти казваме, вече година и три месеца и повече не е влезнал един лев приход в тези семейства", заяви председателят на Съюза на тютюнопроизводителите и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.

Според тютюнопроизводителите налице е картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн, чиято цел е натиск върху цената.
„Eкспертите, които някъде плахо купуват, говорят на кметове и на хора, които предават тютюн, че качеството е по-хубаво от миналогодишното, но "така ни е наредено да купуваме". Това е едно доказателство, че има някакъв картел и някакво споразумение", посочва Мименов.

По думите му има хора, които са в пълна безизходица и вече е нетърпимо. В село Рибново има 17 къщи, които вече са оставени без ток, допълни той.

По време на ефективната стачка ще бъде приета декларация, адресирана до фирмите, изкупуващи тютюн, правителството, парламента и еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош.