Финансовият свят на САЩ събира смелост за поредната седмица търговия от типа "влакче на ужасите", след като в петък от пазара на акции изчезна стойност в размер на $300 млрд. след извънредното финансиране, осигурено от Федералния резерв и JPMorgan Chase за спасяването на Bear Stearns - пише Маргарета Пагано, икономически редактор на The Independent.

Един британски икономист твърди, че светът е близо до подобна на 1930те Гояма Депресия, а трейдърите в Ню Йорк казват, че никога не са изживявали подобен страх. ФЕД за пръв път използва процедурата за извънредно финансиране по време на Депресията и след това много рядко се е налагало да я прилага. Председателят на ФЕД Бен Бернанке в петък каза, че за всички нуждаещи се спасително финансиране ще има. 

Трейдър на Goldman Sachs в Ню Йорк коментира: :Всеки е изпаднал в тотален шок, втрещен в това, което се случва. Никой не иска да приказва, камо ли да търгува. Просто стоим и чакаме. Всеки е изнервен за това, което ще се появи, когато търговията утре започне отново". 

Във Великобритания Майкъл Тейлър, главен маркетинов стратег в консултантската къща Lombard, каза в петък вечер: "Всички говорехме за криза от вида на 1970те, но с всеки отминал ден изглежда все повече като 1930те. Никой няма идея къде ще спре всичко това, това е самозахранващо се бедствие".  Телър е относителен оптимист, посочва Пагано, но сега е станал същинска мечка: "В момента действително изглежда така, сякаш UK се е запътил към рецесия. Кредитният недостиг означава, че дори централната банка да намали лихвите отново, банките са в такова лошо състояние, че надали ще прехвърлят по-ниските лихви (върху потребителите)." 

Тейлър е допълнил, че очаква рязък спад в реалната икономика на Великобритания, тъй като обществото и компаниите са спрели да теглят кредити. "Никога не сме виждали нещо подобно, това е нова територия за нас. Ликвидност се налива в системата, но банките не си взимат бележка. Всичко е въпрос на доверие. Колкото повече неща правят централните банки, толкова повече банките игнорират какво се случва". 

Според Тейлър проблемите на Bear Stearns са просто начало - ще има повече банки и хедж фондове, които ще се сгромолясат.

Един от проблемите, пред които е изправен пазарът е, че макар ФЕД миналата седмица да захрани с нови $200 млрд. пазара, банките все още не отпускат кредити една на друга. 

"Тази криза е криза на вярата. Ще видим още повече проблеми в хедж фондовете", твърди Марк О'Съливан от Currencies Direct в Лондон. В момента всички чакат от ФЕД да намали лихвите отново, но тази стъпка вече е отработена от пазара и няма да помогне за възстановяване на доверието. Според О'Съливан свободното падане на долара изглежда ще продължи, а за да се укроти силата на евро ще е необходимо намаляване на лихвите в Еврозоната.  "Но ЕЦБ не обича да сваля лихви".

Майкъл Тейлър е коментирал и икономиката на Европа. Германия остава силна, други като Испания и Италия отслабват. Възможен е такъв сценарий, в който Еврозоната се разцепва, ако икономиките продължват да са толкова обезпокоени от инфлацията

Европейските финансови пазари са останали сравнително читави от кризата на Уолстрийт, но трейдъри очакват да има бъркотия, когато фондовият пазар отвори утре.