900 млн. лв. е годишният оборот на частния охранителен сектор, в който влизат и детективските дейности. Общият брой на този род фирми е около 4500. Това стана ясно по време на представянето на доклад по проекта Разработване и внедряване на информационна система за оценка на работната сила в сектор Частни услуги за сигурност представен в Българската стопанска камара. В Европа годишно за такъв род дейности се плащат около 30 млрд. евро, а в световен мащаб пазарът на частната охрана е от порядъка на 100 млрд. евро.

За 2011 г. има ръст на разходите за сигурност в три от под секторите - консултантски услуги, охрана без технически системи от една страна, както и на този в който все пак се използват и такива системи.  В два подсектора се наблюдава спад - разследване и детективска дейност, както и проектиране на системи за сигурност, пожароизвестявяне и пожарогасене

Повишаването на оборота в тези подсектори от БСК обясняват с увеличената престъпностт, която генерира по-висока нужда от сигурност.

Около 121 хил. души са заетите в сектора по данни на МВР, заяви секторният консултант по проекта Татяна Иванова. Според НОИ обаче те са около 77 хил. души, като разликата се дължи в това, че някои фирми имат звена за самоохрана, които не са регистрирани по надлежния ред определен от Закона за частната охранителна дейност.

По думите на Иванова спрямо 2008 г. заетите в сектора според НОИ са намалели с близо 13 хил. души. В момента средният доход, върху който се осигурява един охранител е около 290 лв.

В представения доклад се цитира изследване според, което фирмите у нас харчат годишно по  0.83% от приходите си за разходи за сигурност, като средно те търпят загуби от 3.73% следствие на кражби и вандализъм.

Като проблеми в сектора представителите на бизнеса очертаха слабия интерес на младите към професията, който се обяснява с невисокото заплащане. Според частните охранители МВР трябва да преустанови предлагането на такава дейност на търговски принцип, която закона на МВР им позволява.

От бизнеса настояват и за по-ясно регламентиране на професията детектив. На въпрос на Money.bg обаче какви правомощия трябва да има тази длъжност по закон, от камарата не дадоха конкретен отговор. Според тях трябва да има обществено обсъждане преди да се правят каквито и да е било промени.