Министърът на земеделието и храните ще се срещне с 15 представители на протестиращите млекопроизводители от отделните области в страната. Идеята на срещата е протестиращите да поставят въпросите си пред министъра и неговите заместници и да предадат отговорите им на фермерите от своите региони.

Вчера министърът обяви пред протестиращите, че е пристигнала нотификацията от ЕК, с която се разрешават плащанията на държавни субсидии или на глава добитък или на литър мляко, съобщава news.bg.

Ако се плаща на глава добитък, максималната сума, която могат да получат животновъдите е 70 евро.
След предварителни изчисления от министерството са установили, че ако се изплаща субсидията според млечните квоти, фермерите могат да получават до 85 евро.

По този начин фермерите ще могат да получат дългоочакваната субсидия в размер на общо 60 млн. евро.

44 млн. ще бъдат разпределени като субсидия за собствениците на крави, а 16 млн. лв. за производителите на овцепродукти. Най-късно до 15 декември всички животновъди ще са получили своята субсидия.

Земеделският министър Валери Цветанов обаче не успя да осъществи реален диалог със събралото се мнозинство от фермери и се прибра в кабинета си, без да отговори на всичките им въпроси.

Министър Валери Цветанов първоначално отказа да преговаря директно с всички протестиращи. Той отправи писмена молба за разговори към тях, в която се уточняваше че, той ще преговаря само с 10 техни представители.

Фермерите обаче отхвърлиха молбата на земеделският министър и демонстративно се отправиха към пресечката на „Позитано" и „Христо Ботев".
Припомняме, вчера пред министерството се проведе поредният протест на животновъдите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

В началото на септември поискахте 60 млн. лв. държавна помощ за животновъдството и сега, в момента това, което съм ви обещал, е изпълнено, каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на среща с представители на животновъдите, предаде агенция „Фокус".

Максималната възможност за плащане на литър мляко в ЕС е 22,85 евро на тон мляко, именно такава помощ ще получат и животновъдите у нас, обясни министърът.

Очаква се парламентът да приеме промените и на второ четене във вторник следващата седмица. Организацията за подаване на документи за помощите ще бъде облекчена, посочи той. На срещата стана ясно, че бивовъдството не се подпомага в ЕС.