Министерството на образованието ще представи резултатите от онлайн допитване по проекта за закон за училищното образование. Министър Анелия Клисарова обясни в ефира на „Хоризонт", че близо 10 000 са участниците в допитването и им благодари за интереса.

Има и родители, и учители, но се зарадвахме на становището на учениците и тяхното мнение за това накъде трябва да върви средното образование. Хубаво е, че техните виждания не се различават. Процедурата продължава. Там, където има дискусия и спор, ще оставим отворени въпросите. Мисля, че ще се получи едно добро обществено обсъждане на наболелите въпроси на образованието, посочи Клисарова.

По отношение на дискусията около учебниците министър Клисарова изказа мнение, че вероятно не е била разбрана философията на този един учебник.

Това се прави с цел да направим добро съдържание на учебника, такова съдържание, което да бъде добре възприето от учениците. За един учебник - в голям процент така са оговорили в онлайн проучването, обясни тя.

При всички случаи не нарушаваме конкуренцията. Когато авторският колектив е избран, то е конкурентно начало. Когато този учебник бъде и обществено обсъден, може да бъде допълнен. Когато гарантираме съдържанието, то пак ще има конкурс по закона за обществените поръчки и ще бъде отпечатан от тези издатели, които спечелят конкурса, уточни министърът.

Клисарова посочи и другите въпроси, по които има дискусии, но уточни, че данните ще бъдат изнесени на пресконференцията, която от министерството ще дадат. През миналата седмица, в колективния трудов договор беше разписано, че заплатите на учителите ще бъдат повишени. Да, това ще се случи от септември, потвърди ресорният министър.

Вече са подготвени документите, за да бъдат внесени в МС, каза Клисарова. Ние гарантираме с тези средства началната работна заплата за учителите във всяка позиция. Най-много за младите учители. Парите ще ги има, увери тя.

Купуването на дипломите и вписването им в образователното министерство е проблем, по който напоследък също много се говори.

Още същия ден, когато получих тези съобщения се обърнах към прокуратурата. Много неприятно е това, то е лош сигнал и от гледна точка на образованието в България. Бях чувала за това, но ми се струваше доста нереално. Много зависи и от цялото общество, не можем да учим младите хора, че могат да си купят диплома или изпит, коментира още образователният министър.