Компанията „ВЕЦ Своге" ООД ще бъде отличена за стартиране на международния проект „Каскада Среден Искър", съобщиха от дружеството.

То ще получи статуетка клас Е в категория „Енергийна ефективност, Възобновяеми енергийни източници и опазване на околната среда".

Това ще стане на Коледния бал на Енергетиката, който се провежда днес 12 декември, от 19:30 часа в Овалния салон на ресторант „България", под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Припомняме, че ВЕЦ-ът е изпълнител на проект за построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на р. Искър.

„Каскада Среден Искър", както е кръстен проектът, ще увеличи производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и ще намали значително отделянето на парникови газове.

В момента се реализира първият етап от проекта - изграждането на ВЕЦ-ове "Лакатник" и "Свражен". Първият ВЕЦ ще бъде завършен като конструкция в края на този месец и ще бъде пуснат в експлоатация през март, а след него ще бъде изграден и ВЕЦ "Свражен".

Припомняме, че проектът привлече вниманието на редица европейски институции. ЕБВР осигури рефинансиране на проекта, а Холандският фонд за сътрудничество сключи договор за закупуване на въглеродни кредити от дружеството.

ВЕЦ „Своге" ООД е притежавано съвместно от „Петролвилла България" (90%), част от италианската група Petrolvilla&Bortolotti S.p.A., и община Своге (10%), което го превръща в пример за публично-частно партньорство.