Питейната вода за битови клиенти ще поевтинее. Това предвижда реформата във водния сектор, обяви Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на проведената преди дни дискусия "Деветте пътя към еврофондовете". Намалението на цената ще стане, като се занижи проценът й на тежест в домакинските бюджети. Според сега действащите практики, КЕВР не допуска цената да бъде по-висока от 4% от от средния доход на домакинствата в съответната област. По думите на Павлова, новият праг ще се свие до 2.5%.

Залагането на новия таван е с цел да се защити потребителят срещу евентуално поскъпване на водата заради новите инвестиции в някои населени места.

Все още не решен проблема със загубите на вода заради старите водопроводни мрежи, достигащи до 60%, а някъде и до над 80%, отбеляза Павлова визирайки Добрич и областта. Според проучване на Световната банка са необходими 11.5 млрд. лв. инвестиции в българския ВиК сектор, обясни Павлова. Затова министерството й подготвя нов подход – създаване на фонд чрез публично-частно партньорство с начален капитал от около 200 млн. лв., чрез който ще се привличат частни инвестиции във ВиК инфраструктурата.

До 2020 г. по ОП "Околна среда" са предвидени 2 млрд. лв. за инвестиции във водната инфраструктура. Те обаче ще бъдат отпуснати само извършени реформи в сектора. Получатели ще бъдат новите водни асоциации, които се формират на регионален принцип. В момента са регистрирани 15 асоциации, като първата е в Смолян. До края на месец юли ще бъде обявен търг за избор на консултант, който да изготви регионално прединвестиционно проучване за родопската област, разясни Павлова. Проучването ще какви точно инвестиции са необходими на ВиК сектора по области. В следващите две години този процес трябва да приключи и през 2018 г. инвестициите за сектора да бъдат отпуснати.