Цената на петрола се покачи до рекордните $126 за барел този следобед, като е на път да приключи най-силното си едноседмично рали за последната една година. Напрежението около бунтовническите групировки в Нигерия, отново е повод за сериозен натиск на пазара и ежедневни рекордни стойности.

Производството на африканската държава е паднало до най-ниското си ниво от 10 години насам, а най-лошото е че продължава да се понижава. Бунтовническите групировки в страната прекъснаха доставките на един от магистралните петролопроводи на Royal Dutch Shell, изнервяйки до краен предел пазара. В същото време от ОПЕК обявиха, че не смятат да увеличават доставките на този етап, тъй като рекордно високата цена е следствие от спекулативни търговски схеми, а не от реален недостиг на суровина.

„През последните няколко седмици, ситуацията в Нигерия става все по-тежка", коментирал е германски анализатор пред Ройтерс. „Прогнозите за петрол на $200 за барел изглеждат преувеличени, но са достатъчни да подкрепят биковете в момента", продължава той.

Цената на петрола отбеляза връх на $126.20 за барел или с 2.2% повече от вчерашното ниво при затваряне. От началото на седмицата петролът е поскъпнал със 7.7%, което за последно е наблюдавано през март 2007 г. Цените на енергоносителя са се удвоили през последната една година.

Нигерийското производство е било с обем от 1.88 млн. барела дневно през април, което е спад от мартенските 2.04 млн. барела. Африканската страна е шестия по големина доставчик на петрол за САЩ. Ако ситуацията се задържи такава, анализаторите предупреждават за цена от $150 на барел до края на годината.

Спекулативните оферти „купува" на хедж-фондовете са нараснали с 24% за една година, което води до все по-високи цени. Това е и причината ОПЕК да отказва да увеличи дневните добивни нива. Освен това, петролните министри твърдят, че прекалено ниската цена на долара също е фактор за поскъпването на петрола. За сега няма индикации дали картелът ще заседава извънредно преди редовната му среща през септември.

Докато цената на петрола продължава да гони все по-високи рекорди, запасите на суровина и бензин в САЩ нарастват заради по-ниското търсене. През изминалата седмица, петролните резерви на страната са нараснали с 5.65 млн. барела до 325.6 млн. барела.