Британците, спестили твърде много пари, за да ги крият под матрака, купуват домашни сейфове, за да предпазят средствата си от сътресенията на световните финансови пазари, предаде Дарик радио.

Една от компаниите, продаващи тези изделия, обяви, че продажбите й са се увеличили с 25 на сто, а друга - че персоналът й получава обаждания от паникьосани инвеститори, които сега искат да държат спестяванията си под ключ у дома.

"Просто е: ако няма доверие в банките, хората купуват и монтират сейфове", заявява Ръс Рийдър, изпълнителен директор на Лей сейфс (Ligh Safes).

През последния месец компанията е отчела увеличение на продажбите и запитванията с 25 на сто, особено за касите с висока степен на защита, одобрени от застрахователните компании.

Антъни Нийри, партньор в Сейф шоп (Safe shop), компания за интернет продажби, казва, че е зашеметен от "дълбоката промяна", настъпила напоследък във възгледите на хората по въпроса.

"Няма съмнение, че хората мислят за това. След месец-два очаквам драматично нарастване на продажбите на домашни сейфове", твърди той и добавя, че тревогата на хората за спестяванията им ще се увеличи през предколедната треска.