Американските акции направиха шеметно завръщане след слабото начало на търговската сесия днес. Инвеститорите като че ли най-накрая възприеха смъкването на лихвеното ниво от ФЕД и се впуснаха в залози на американски компании.

Най-големите щатски банки Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America, дадоха най-силен тласък на индустриалния индекс Dow Jones днес. Измерителят отвори сутрешната търговия (16:30 българско време) със загуба от 326 пункта, която до края на сесията не само че успя да възстанови, но и завърши на почти плюс 300 пункта. Анализатори коментират, че днешното феноменално рали на щатските индекси е рекордно за последните 5 години.

В крайна сметка, трите основни индекса завършиха както следва. Dow Jones е на +298.98 пункта (+2.4%) до ниво 12 270, а технологичният Nasdaq индекс се покачва с 24 пункта до нивото 2 316. Широкият индекс на 500-те компании S&P500 се покачва с 28.10 пункта до 1 338.60.

JPMorgan реализира скок в цената на акциите с $5.09 до $45.95 за брой. Bank of America добави нови $3.40 към цената си до $40.79, а  Citigroup спечели $2.27 до ниво $26.67.

Анализатори от Bear Stearns цял ден съветват инвеститорите да купуват акции на големи американски компании, които в предишни периоди на лихвено съкращение от ФЕД са правили най-големи печалби. Гореизброените представители на този бранш, бяха най-предпочитани днес.

"Пазарните участници като че ли прекалиха с разпродажбите в последните дни, а сега стимулирани от редуцирането на лихвата, върнаха изтеглените си капитали на борсата", коментира анализатор от Wall Street.

Фючърсите на азиатските борсови индески са оцветени ярко в зелено, като пазарите там отварят след по-малко от два часа. Ако настроенията се запазят, можем да очакваме продължаване на доброто представяне на БФБ и през утрешната сесия.