Американският капиталов пазар приключи седмицата отлично, като представянето на основните индекси, беше рекордно за последните пет години. Въпреки опасенията от наближаваща рецесия, инвеститорите се втурнаха да изкупуват ценни книжа, след отправената оферта от Microsoft за придобиване на интернет гиганта Yahoo. Това като че ли остави на заден план, доста слабите данни за новите работни места разкрити през януари в САЩ, които за пръв път от четирите години са с отрицателен знак, коментира AP. 

Microsoft отправи рекордна оферта към Yahoo, като предложи премия от 62% над последната цена при затваряне на акциите му. Така общата сделка се оцени на $44.6 млрд., вдъхвайки оптимизъм на пазара. Акциите на Yahoo успяха да поскъпнат с 48% до $28.38 на вчерашната сесия, като повлякоха след себе си почти всички други участници в индексите S&P500 и Nasdaq.

Ценните книжа на компаниите в минния и преработвателен сектор, дадоха най-силен тласък на Wall Street вчера, след като китайското правителство обяви, че ще работи с Alcoa за придобиването на Rio Tinto за сумата от $14 млрд.

"Смятам, че главен виновник за вчерашният силен ръст на борсата, беше изненадващата новина за Microsoft и Yahoo. Това беше причината, оптимизмът сред инвеститорите да се завърне, след слабите данни от САЩ", коментира американски анализатор.

Според експерти, когато цените на акциите паднат рязко (както се случи в началото на януари), започват да се появяват все повече оферти за сливания и придобивания, тъй като цените на отделните предприятия стават по-изгодни. Щом големите играчи се върнат на пазара, скоро след това идват и по-дребните, оптимистично настроени от стабилния ръст на цените и индексите.

Седмицата за Dow Jones приключи на позитивна територия, като индексът успя да спечели 92.83 пункта (0.73%) към стойността си в петък, до ниво от 12 743.19 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 покачи с 16.87 пункта (1.22%) до 1 395.42 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite се изстреля с 23.50 пункта (1%) до нивото 2 413.36.

В седмицата, в която Федералният резерв съкрати лихвеното ниво с 0.50 процентни пункта, индексите Dow Jones и S&P500 направиха най-силното си седмично рали от почти пет години насам. Ръстът при двата индекса е респективно 4.4% и 4.9%. Технологичният Nasdaq приключи с ръст от 3.8%, което е рекорд за последните 18 месеца.