Интернет компанията Yahoo може да разгледат възможността за бизнес съдружие с Google, като начин да отклони (и може би завиши) офертата предлагана от Microsoft на стойност $44.6 млрд. Това споделя днес източник близък до висшите ръководни лица от Yahoo пред Ройтерс.  

Бордът на директорите на Yahoo ще ревизира преговорите си с Google от преди няколко месеца, тъй като според компанията, Microsoft иска да плати прекалено малко за акция ($31). Ръководството на Yahoo дори е разпратило отворено писмо до всички свои служители, в което се казва: „Искаме да стане ясно, че все още не е взето окончателно решение и въпреки хилядите медийни публикации, все още не сме започнали процес по преструктуриране".

Освен Google, съществуват и други заинтересовани от сделката лица, които биха се впуснали в наддаването. Освен това, дори и да бъде постигнато споразумение за сътрудничество (сливане) между двата най-големи играча на интернет пазара, сделката няма да бъде одобрена от антимонополните органи на САЩ. Според вестник The Wall Street Journal, изпълнителният директор на Google Ерик Шмид се е свързал с колегата си от Yahoo Джери Йанг, за да предложи помощта си по отхвърляне на офертата от Microsoft.

Днес нито един от двамата изпълнителни директори, не е бил открит за коментар.

Според някои анализатори, Yahoo се опитва да усложни процеса по наддаване, за да повиши предлаганата от Microsoft оферта. От компанията са на мнение, че една акция в момента струва около $39-$45, а не $31.

Припомняме, че след излизането на новината за сделката между Microsoft и Yahoo, капиталовите пазари в САЩ (петък) и Азия (днес), направиха отлично представяне въпреки опасенията за наближаваща икономическа рецесия. Акциите на Softbank Corp. отскочиха с 16% днес, а тези на Yahoo Japan бяха спрени от търговия, заради огромния наплив на оферти купува. Припомняме, че Softbank Corp. е собственик на 3.9% от акциите на Yahoo Inc.

Силният интерес на инвеститорите, подкрепи токийският индекс Nikkei с 2.4%, който пък беше последван от борсовите измерители на Шанхай, Хонк Конг, Сеул и Синагпур. Отделно от текущите събития, Google обвини Microsoft вчера, в опит за прехвърляне на монопола си и в интернет средата.