Налагат пълна забрана за 10 години за улов на есетрови риби в Дунав и Черно море.

Това съобщи началникът на отдел „Рибарство и контрол" в Русе Атанас Миндев, съобщава news.bg.

Решението е било взето на работна среща между ръководствата на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и Румъния в Гюргево.

Ще бъде забранен също и уловът на калкан в Черно море.

Причина за крайните мерки е опазване на рибното богатство в Черно море и река Дунав.

На срещата е била приета и съвместна програма за сътрудничество между териториалните български и румънски звена на река Дунав, които имат задължения за опазване на видовете.

Припомняме, преди дни стана ясно, че България е на път да загуби 18 млн. евро по Оперативна Програма Рибарство. За това алармира Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ.

Парите ще бъдат загубени за страната, ако не успеем да регистрираме риболовни пристанища навреме.

Според д-р Йордан Господинов, директор на БГ ФИШ, България е морска страна с над 350 км. брегова ивица и има голяма възможност за развиване на риболов.

Още повече, през последните две или три години рибните ресурси в нашата част на Черно море се възраждат.

Единственото условие, което Брюксел поставя, за да субсидира развитието на риболова в пристанищата ни е, те да бъдат регистрирани като риболовни.

Само че заради мудните действия на държавата, а по-точно на Областните администрации, средствата на ЕС по тази оперативна програма могат да бъдат загубени.

До момента в България като рибарски не е регистриран нито един порт - а опити да се задвижат бюрократите са правени още от началото на 2007 г.