В Британската империя, сбор от територии придобити чрез завладяване и сделки, е нямало сходство в законите или в облика. Сърцето на империята е бруталната търговска алчност - така Financial Times представя новата историческа книга на Пиърс Брендън „Залезът и падението на Британската империя".

Подобно становище на авторитетната британска бизнес медия е достойно за отбелязване, защото FT не е „бастион на антикапитализма", ще перифразирам репликата на Ал Пачино.

 Британската империя е построена върху захарта и робството: трудно ще се открие промишлен град в Британия, който по един или друг начин не е свързан с „Африканската търговия". В апогея на британската търговия с роби, периодът между 1700-1808 години, имперските плантации в Западна Индия са осигурявали захарта за английския чай, за кафето и сладкишите.

Ранните строители на империята са „триъгълните търговци", които поддържали тристранната търговия между Британия, Африка и Карибите. Типичният триъгълен търговски път е превозване на търговски стоки от Бристол и Ливърпул до Златния бряг, след което робите са извозвани до Ямайка и Барбадос, а накрая в родната Британия се връщат захар, кафе, памук, ром. Триъгълната търговия на империята е перфектната търговска система, която обвързва търсене и предлагане.

В новата си книга The Decline and Fall of the British Empire, преподавателят в Кеймбридж и журналистът Пиърс Брендън твърди, че робството е било гротескна пародия на имперския бизнес. На подчинените хора се е гледало като на по-низш вид, който няма способност да притежава граждански свободи. Африканците са жигосвани с нагорещено желязо, налагани с пръчки и превозвани във вонящи клетки за роби като същински търговски стоки. Отвратителното имперско насилие, с което се осигурявали сладкишите, не е правело впечатление. Робството, както и налагащата го империя, не са подлагани на въпрос - търговията със захар е била морално неутрална.

Лицемерието е било неделима част от британското господство над света. Използвани са   благи думи, за да се прикрие, че „изцяло се разчита на насилие", по думите на Брендън. Все пак странно голям е броят на старите индийци, жители на Карибите и на Африка, които още пазят носталгия по „славата" на стария британски режим. Юниън Джек (британският флаг) е организирал техния живот и им е давал смисъл;  империята е предоставяла на подчинените си образование и идентичност свързана с Шекспир и Блейк, латинския буквар, англиканското „Отче наш". Благоговеенето пред британската империя е било внимателно - някой ще каже цинично - насаждано.

След 1950 г. империята започва да се дезинтегрира под политически и икономически натиск. Колония след колония празнуват свободата си. Издигат се нови флагове, пеят се нови национални химни. Репресираните или игнорирани от Британската администрация национални лидери са реабилитирани и се превръщат в герои.

В Ямайка, някога най-ярка перла в британската имперска корона, независимостта от Велика Британия през 1962 бе представена (от британците) като триумф на държавническото мислене и като логичен завършек на „цивилизационната мисия" по света - всичко друго, но не и национален провал. Принцеса Маргарет подаде новите конституционни документи на новия премиер и с този жест карибският остров от пазител на честта на британската корона мина към самоуправление.

Обаче четиридесет години след това Ямайка продължава да страда от след-колониално неразположение, а небето в родината на Боб Марли е затъмнено от корупция и насилие. Според Брендън конфликтът идва от завещанието от империята. Бивши имперски страни като Индия, Нигерия, Бирма, Барбадос също пропуснаха шанса си с независимостта. Вместо да се гордеят с новите си национални цветове и да се пеят химни на героите от анти-империалистическото движение, страните са останали малодушно зависими от Британия или по-скоро от идеята за Британия.

Членовете на ямайския парламент през 1962 г., загрижени дали ще могат да направят добро впечатление на майката империя, прегърнаха Уестминстърските традиции. Една прикрита следробска сенчеста политика доведе до това, че малцинството бели в Ямайка продължават да контролират захарните плантации и другия бизнес.

Както Древен Рим искаше да стане обща родина на всички жители на земята, така и Британската империя в блясъка и величието си искаше да прегърне не-европейския свят в обятията си. Когато за последен път британското знаме бе свалено през 1997 г. преди Хонконг да бъде предаден на Китай, мнозина от присъстващите, включително и принц Чарлз, проляха сълзи. Най-сетне си отиде последният имперски елемент в задморските колонии на Велика Британия.

Но Брендън ни провокира, че приключването на епохата на британското имперско владичество не означава край на империите. Залезът на Британия възвести появата на имперски САЩ, които сега също залязват. Междувременно Азия чака звездния си час. XXI век ще е векът на Китай, както XX век бе векът на Америка и XIX век, под кралица Виктория, на Британия.