Плевенската рафинерия "Нова Плама" ще бъде заличена от Търговския регистър. С решение на Окръжния съд в Плевен е прекратено производството по несъстоятелност на дружеството и фактически то престава да съществува.

Решението идва след заключителното събрание на кредиторите на "Нова плама". Според представения доклад на синдиците цялото имущество на рафинерията вече е продадено. С получените по сметката за разпределения суми са покрити вземания на кредиторите, предаде БНР.

Сагата със спрялата работа нефтена рафинерия започна преди 16 години. Заради неразплатени задължения кредитори сигнализираха съда и поискаха производството по несъстоятелност. Приетият оздравителен план обаче не помогна "Нова плама" да заработи отново. През 2006-а година беше възобновено производството по несъстоятелност. Така се стигна до пълната разпродажба на имуществото. В сметката за разпределение на кредиторите бяха събрани над 45 милиона лева. Близо 2000 нефтохимици получиха цялата сума по забавените си от години заплати. Обезпечения получиха и банките-кредитори. Покрити са вземания на държавата и общините.

Емблематичната плевенска рафинерия "Нова плама" е вече в историята.