""Заложниците" в "Арена Армеец" съдят държавата за незаконен арест" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Безпрецедентният хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, който направи над 5000 души "заложници" в продължение на две денонощия, ще повлече вълна от жалби и искови молби срещу държавата.

119 членове на секционни избирателни комисии (СИК) вече са се оплакали в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала "Арена Армеец", съобщиха от държавното обвинение. Те са били заключени там часове наред, а заради нечовешките условия по предаване на чувалите с бюлетини към залата непрекъснато хвърчаха линейки. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха приети в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат възможност да излязат. Централната избирателна комисия (ЦИК) се опита да тушира проблема, като изпрати смешните 50 походни легла в залата и храна, за която хората разказват, че се редили дълго на опашка.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Купуват влакове с пари от Летище София", четем във в. "Стандарт"
Бъдещето на БДЖ зависи от отдаването на концесия на Летище София, обясниха за "Стандарт" от транспортното министерство. В проекта на бюджета за 2016 г. е записано, че се очакват приходи в хазната от еднократно концесионно плащане в размер на 600 млн. лв. През 2016 г. се предвижда да се проведе концесионна процедура и да се сключи договор за предоставяне на концесия на Летище София. Заплащането на еднократно концесионно плащане от страна на кандидата, определен за концесионер, ще бъде условие за влизане в сила на концесионния договор. Целта е чрез провеждането на явна процедура Летище София да бъде отдадено на концесия, с приходите от която да се стабилизира БДЖ, като се закупи нов подвижен състав, обясниха от министерството на Ивайло Московски. Сумата от 600 млн. лв. е ориентировъчна и е записана в отделен текст след уговорка между министрите на транспорта и на финансите с цел при получаването й тя да не влезе в Сребърния фонд, а да се използва целево само за оздравяване на БДЖ, обясниха от транспортното министерство.
Припомняме, че след отхвърлянето на "Плана за оздравяване и развитие на групата на Холдинг БДЖ за периода 2015-2022 г." положението на двете държавни жп компании остава трагично.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Балотажът - спасен в последния момент" четем на първа страница във в. "Труд"
Забавянето на протоколите на общинските избирателни комисии с резултатите от първия тур на местния вот днес бяха на ръба да провалят законното провеждане на балотажи за кметове в неделя. Причината е, че от печатницата на БНБ и петте подизпълнители на изработване на изборни книжа обявиха, че " не гарантират", че ще могат да отпечатат и транспортират необходимото количество бюлетини в законовия срок и те да са налични на 1 ноември за гласуване.
Писмото, с което "Труд" разполага, бе пратено до премиера Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева. Печатарите поискаха дори вторият тур да се проведе не на 1 ноември, а на 8 ноември. Според писмото до 11 ч в сряда са били одобрени едва 1/3 от образците за балотажи, въпреки че срокът за това и по закон, и според инструкциите на ЦИК към общинските комисии, е бил 48 часа след края на изборния ден.
Прочети още от в. "Труд"

"Никой не иска да даде голям кредит на БЕХ без държавна гаранция", четем на първа страница във в. "Капитал Daily"
Опитът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да намери заем от 650 млн. евро или да емитира облигации на същата стойност е пред временен провал. До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит, а два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция. Намерение за участие бяха заявили 12 финансови групи за облигациите, а една банка искаше да отпусне заем.
Причините за слабия интерес са няколко - но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. БЕХ отчете 274 млн. лв. загуба на консолидирано ниво за 2014 г., а НЕК е на практика в колапс, тъй като регулаторът му налага вече няколко години да работи на загуба. Сред другите основания за слабия интерес е, че сроковете са били къси и някои кандидати не са успели да довършат финансовото си проучване, както и това, че Централна и Източна Европа в момента не са в центъра на инвеститорския интерес.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„До 10 дни "Виваком" може да има нов собственик", четем на първа страница на в. „24 часа"
Достатъчно толерантно се отнесохме към акционерите, които на 22 май 2015 г. трябваше да върнат мостовия кредит от 150 млн. евро, коментира Милен Велчев, главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" в България
До 10 дни една от най-бързо развиващата се у нас компания - "Виваком", може да има нов собственик.
Това прогнозираха финансисти, след като световната агенция Ройтерс съобщи, че "ВТБ капитал" - инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор "Виваком".
Прочети още от в. „24 часа"

"Слави прави партия с пари от Цветан Василев" четем на първа страница във в. "Монитор"
Забегналият в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев впрегна нов кон в схемите си за дестабилизиране на властта у нас, за да избегне възмездието за милиардите на вложителите, източени от него.
Василев, който вече година се крие в луксозно жилище в Белград, отказвайки да се изправи пред родното правосъдие, спонсорира нов политически проект, начело с шоумена Слави Трифонов, чиято основна цел е да събори кабинета, разкри вчера Блиц. Информацията, допълнена и с други нюанси по схемата, бе потвърдена и от източници на ПИК. В комбината за стартирането на проекта на Василев и Трифонов са впрегнати ресурсите на bTV - телевизията, в чиято програмна схема е предаването на шоумена, а също и на друга, свързана с Василев медия - сайта за поръчки на пишман банкера „Бивол" на т.нар. разследващи журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Зад интернет страницата, както обяви вече агенция „Монитор", стои офшорка, за да бъдат прикрити следите от финансирането й.
Според Блиц Василев финансира бъдещата партия заедно с ортака си Гриша Ганчев, подсъдим като тартор на престъпна група по „Захарната афера". А според ПИК Трифонов дори е ходил до Белград при мажоритарния собственик на КТБ, за да бъде „офериран".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Естонската Arco Vara ще инвестира в нов жилищен проект в София", пише в. "Капитал Daily"
Естонската компания за инвестиции в недвижими имоти Arco Vara ще строи нов жилищен комплекс в София. Инвеститорът е в процес на придобиване на два съседни урегулирани поземлени имота в жк "Дианабад" с обща площ от 2470 кв.м. Te са оценени на 2.8 млн. лв., колкото е капиталът на фирмата собственик "София Парксайд". Покупката им ще се случи именно чрез придобиването на българското дружество. То от своя страна е собственост на компанията "Риторекс", част от испанската група Aral del Este.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Заплашват ли ни колбасите с рак", пише в. "Сега"
Ежедневната консумация на 50 гр. наденица, бекон, шунка, кренвирши и всички останали преработени меса увеличават с 18% риска от рак. Червеното месо пък "вероятно е канцерогенно". Шокиращите изводи бяха оповестени в понеделник от Световната здравна организация, която постави месните специалитети в първата група на канцерогените, редом до цигарите, азбеста и бензиновите изпарения. Изследванията са проведени от международната агенция за изследване на рака (IARC), специализиран орган на СЗО.

Сензационната новина предизвика недоволство и обвинения към световната организация от страна на производителите на месо в световен мащаб. Редица страни защитиха традиционните си продукти - Италия тръгна да брани пармската шунка, а германският канцлер Ангела Меркел се снима с вурст.
Прочети още от в. "Сега"

"Румен Порожанов: 1 милиард лева за европроекти в селата до Нова година пише в. „Труд"
Изпълнителният директор на фонд „Земеделие" Румен Порожанов пред „Труд":
- Г-н Порожанов, в седмицата преди вота фермери заявиха, че ще съдят фонд „Земеделие" заради орязани субсидии за сеитбоoбрaщение и за изхранване на дивите птици с част от реколтата. Защо се стигна до тази ситуация?
- В конкретния случай за ангажиментите за сеитбообрaщението (редуване на културите в нивите, чрез което се щади почвата - б.р.) ние всички видяхме наредбата на министъра на земеделието, която излезе през изминалата седмица. Там се дава възможност на фермерите за отказ от прилагане на схемата, както и за продължаване на схемата, разбира се, с коригиране на ангажиментите. Субсидията се намалява наполовина и това е съобразено с факта, че в новия програмен период 2014-2020 г. не може да бъде осигурен финансов ресурс на нивото на досега поддържания - 182 евро на хектар.
Прочети още от в. „Труд"

"Очакваме над 1 милион чужденци за есенния сезон", четем във в. "Монитор"
Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма:
Европрограмите помогнаха на общините да преоткрият туристическите атракции. SPA и уелнес хотелите ни са пълни на макс и през уикендите. Четвърт по-малко руснаци у нас в сравнение с миналата година.
- Г-н Драганов, изследване отпреди няколко дни показа, че България е изпаднала от руското топ 10 за предпочитани дестинации. Очаквано ли беше това за вас и как ще коментирате тези данни?
- Информацията не е изненадваща за нас, тъй като наблюдаваме тази тенденция отдавна. Още в началото на годината се смяташе, че спадът на руски туристи ще е с около 160 000 и до момента няма никаква промяна. Анализите за месец септември сочат, че имаме 139 000 руски туристи по-малко в сравнение с миналата година. До края на 2015-а очакваме броят им да достигне 150 000. Това означава, че спадът е с 25% в сравнение с миналата година. Дори в началото на годината данните бяха страховити. Очакваше се спадът да е с около 70%, но за щастие прогнозите не се сбъднаха.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Застой или стабилност", пише в. „24 часа"
Живковските резултати на кметските избори излъчват към света, че България е предвидимо място, където големи проблеми няма
"Какви са щели да бъдат първите думи на бебето на Волен и Деница? Не ме бийте бе, наркомани." Това е актуалният политически виц. На фона на разпадащия се свят, фалитите на държавите, бежанските вълни нашият основен вътрешнопартиен проблем - може ли Сидеров, придружен от Чуколов, да раздава нощно време справедливост по улица "Раковски", е дребен, незначителен, глупав.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Плащаме с карти държавните такси", пише в. "Стандарт"
Държавните такси към всички министерства и агенции да се плащат предимно с банкови карти на ПОС терминали, иска кабинетът. Затова до 2 декември всички ведомства трябва да направят анализ защо все още банковите карти се ползват рядко и да предложат мерки за решаване на проблемите, реши Министерски съвет. Всички плащания с банкови карти към бюджета са безплатни за гражданите и фирмите. Таксите за преводите се поемат от Министерството на финансите или от съответното ведомство. Въпреки това картите се използват твърде рядко, сочи анализ на Министерството на финансите. Плащанията с банкови карти на ПОС устройства в търговския оборот нарастват, а при плащане на държавни такси хората използват банкови преводи, които са доста скъпи и изискват повече време. Затова министерствата бяха задължени да предприемат мерки това да се промени.
Прочети още от в. "Стандарт"