„Заплатaтa според града", четем от първата страница на „Стандарт"
Минималната заплата в София да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Тази идея ще обсъжда правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет. Това обяви пред "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Според него за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой.

В същото време в Северозападния район една значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Така едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага Дянков. "Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев.
Още от интервюто на Симеон Дянков пред „Стандарт"

„По-гъсто и по-високо", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Традиционно обект на чести прекроявания, Законът за устройство на територията (ЗУТ) тези дни е подложен на масиран ремонт с окончателното приемане в парламента на предложени от правителството и депутати от ГЕРБ поправки. С тях установените в закона параметри за застрояването не се променят, но се дава право на общините без приет общ устройствен план (ОУП ), каквито са повечето, да ги надвишават практически безконтролно. Това произтича от новия ред, според който държавата в лицето на националния строителен контрол се оттегля от функциите си в населените места и така целият процес - от одобряването на подробните устройствени планове (ПУП) през разрешенията за строителство до контрола върху законността и изпълнението му, остава в едни и същи ръце.

"С тези изменения отворихме кутията на Пандора и вече не можем да говорим за политика в устройството на територията", коментира пред "Капитал Daily" Димчо Михалевски от БСП, един от малцината от опозицията, взели отношение по прокарваните промени включително с предложения, които бяха отхвърлени от мнозинството.

От сряда проектозаконът с промените в ЗУТ се приема ударно, почти без дебати и при едва събиран кворум от присъстващи на заседанието.

В градските центрове

Едно от гласуваните ключови изменения дава право на общинските съвети сами да разрешават по-големи отклонения в плътността на застрояването от допустимото в закона. Досега това се случваше като изключение за централните градски части, застроени повече от 50%, и задължително с разрешение от министъра на регионалното развитие.

В новия ред контролната функция на министъра отпада и по предложение на кмета отклонението от нормите за плътност и интензивност на строителството ще се одобрява само от общинските съветници - с изискването две трети от тях да го подкрепят.

Според вносителите така се облекчава режимът на тази процедура, но според критиците на промяната освен че ще отвори по-широко вратите  за корупция тя ще създаде хаос в градоустройството с непредвидими последици -  най-вече в централните части на големите градове, където свободните за застрояване терени вече са изчерпани.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Държавата прехвърли на общините отговорността за застрояването", разкрива от първата си страница „Сега"
Депутатите бламираха намерението на регионалния министър Лиляна Павлова да спре всички нови строежи в общините без общ устройствен план. Парламентът реши вчера, че 6 месеца след влизането в сила на Закона за устройство на територията (ЗУТ) общините трябва да започнат да изработват плановете и да ги приемат до 1 януари 2016 г. У нас 160 от 246-те общини нямат общ устройствен план. Обяснението им е, че местните власти нямат средства за изготвянето им. Председателят на регионалната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) обаче посочи друга причина - без плановете по-лесно се работи на парче и се променя предназначението на земеделска земя или горски територии.

Депутатите дадоха и по-голяма свобода на местните власти по отношение на новото строителство в градовете и курортите. Решението за презастрояване вече ще се взима от общинските съвети с квалифицирано мнозинство (2/3 от съветниците) по предложение на кмета. Досега по-плътно застрояване се разрешаваше със санкцията на регионалния министър по предложение на общинския съвет. Законът позволява отклоненията от нормите за застрояване да са до 1/3 от предвидената плътност. Предложението е на депутатите от ГЕРБ Гинче Караминкова и Станка Шайлекова. Вносителките смятат, че така ще се засили местното самоуправление.

Депутатите промениха и някои стандарти за застрояване. Досега при ниското жилищно застрояване се допускаше разстоянието между сгради, високи до 14 м, да е най-малко 3 метра. Изискванията се увеличаваха при по-високи сгради. Сега обаче 3-метровото ограничение ще важи и за сградите до 16 м. Въвежда се ново ограничение за морските градове. По морето разстоянието между сградата и плажа трябва да е поне колкото е височината на постройката. Депутатите приеха още, че при застрояването трябва да се отчитат визуалните връзки на постройката с околния ландшафт. С други думи - строежите не трябва да скриват гледката към морето, планината или "други природни феномени или характерни природни забележителности".
Още от статията на „Сега"

„Пощадиха сергиите с гащи в курортите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Опънатите маси с бельо и сувенири по родните курорти остават. Това решиха вчера депутатите, като отхвърлиха предложението те да бъдат забранени с поправки в Закона за устройство на територията.

„Заради тези временни обекти курортите ни са се превърнали в сергии за гащи и парцали, хигиена никаква. И вместо човек да се разхожда спокойно, той непрекъснато се спъва и го дърпат да си купи някакви ментета", описа пейзажа вносителят на поправката Емил Димитров от ГЕРБ. Според него по този начин България привличала само неплатежоспособни туристи, което нямало да се промени, ако курортите ни не се „изчистят от тази зараза".

Имиджът на държавата ни страда, опита да убеди колегите си депутатът. Според неговото предложение в селищата с национално значение преместваемите обекти, които могат да се поставят, са само пейки, лампи, табели, кошчета, чешми, будки за продажба на картички и телефонни кабини. Идеята му обаче беше отхвърлена от народните представители с мотива, че не била оформена добре чисто технически.

„Проблемът със сергиите наистина е сериозен и ние ще потърсим решение с нови поправки в закона", обеща по-късно шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски. Той обаче беше категоричен, че такива промени може да се направят само след широк обществен дебат и консенсус между всички заинтересовани страни. Освен търговците в курортите депутатите пощадиха и гаражните магазинчета в блоковете.
Още от статията на „Монитор"

„Само един от петима туристи би се върнал пак в България", обяви на първата си страница „Труд"
Само един на всеки пет чужди туристи ще се върне отново в България. Информацията, че почти 80% от чужденците, почивали у нас, не възнамеряват пак да го направят, е от анкета, проведена едновременно в 38 държави в Европа. За нея стана ясно на кръгла маса за качеството и устойчивото развитие в туризма, част от 36-месечен проект на икономическото министерство, финансиран по програма "Регионално развитие".

Сравнението показва, че почти половината (48%) от анкетираните туристи, посетили държава на Стария континент, твърдят, че отново биха се върнали там. За България такава заявка дават едва 21%. На въпрос биха ли препоръчали страната ни като дестинация на свои приятели, само 43% са отговорили утвърдително, докато за Европа средната норма по този показател е 71%.

Оценката на чуждите туристи за страната ни е отлична по отношение на съотношението качество - пари. По този критерий хотелската база е оценена със 174 при средно за Европа 122. Подобно е съотношението и по показател "пазаруване-пари" - при евронорма 71, България има 153 точки. За сметка на това страната ни получава лоша оценка за достъп до обществен транспорт, инфраструктура и възможностите за развлечение.
Още от статията на „Труд"

„Енергийната интензивност на българската икономика е 65% над средната за ЕС", пише на първата си страница „Класа"
Енергийната интензивност на икономиката ни е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, ето защо потенциалът за развитие в тази област е огромен, каза министър Добрев.

Енергийната стратегия на страната предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005. Това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г. Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да постигнем енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление. Затова енергийната ефективност  е водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с клуба на дипломатите-икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие. Срещата бе посветена на енергетиката на България, съобщиха от пресцентъра на ведомството в четвъртък.

Оперативната програма „Конкурентоспособност" също е фокусирана върху енергийната ефективност, каза още  Добрев. Той представи пред участниците във форума схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика", която МИЕТ реализира съвместно с ЕБВР. За проекти по тази схема в рамките на Оперативна програма „Конкурентноспособност" са отпуснати 150 млн. евро, които се допълват с кредитна линия до 150 млн. евро от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. В момента схемата е отворена за кандидатстване.

Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави също бе сред темите на разговора на министър Добрев с дипломатите-икономисти. По неговите думи това е сериозен фактор за диверсификация на енергийните източници.

Министърът представи пред дипломатите-икономисти дейностите по Международен фонд „Козлодуй" като един от основните инструменти за повишаване на енергийната ефективност.
Още от статията на „Класа"

"Калифорнийският технологичен институт - номер 1 в света", съобщава „24 часа"
Калифорнийският технологичен институт e най-добрият университет в света за втора поредна година в авторитетната класация "Таймс хайър едюкейшън" на британския в. "Таймс". Университетът е номер едно по научни публикации и по изследвания в света.

Второто място си поделят два университета - британският Оксфорд и американският Станфорд. Изненадата тази година е Харвард, който изпадна от топ 3 на университетите и е поставен на четвърта позиция. На 5-о място е Масачузетският технологичен институт, който бе обявен за номер едно наскоро в другата класация на университетите - на консултантската компания QS.

Нито един български университет не е включен в топ 400 на най-добрите университети. Единственият представител на Балканите е Турция, която има три университета в топ 225. Сред първите 300 са 5 турски учебни заведения.

Сред десетте най-добри университети в света има седем американски и три британски висши учебни заведения. (Виж графикатал.) САЩ продължават да държат лидерството сред най-елитните университети, но като цяло страната отстъпва от позициите си. В списъка с 200-те най-добри учебни заведения са 76 американски университета. 51 от тях обаче са изгубили миналогодишните си позиции. Според наблюдатели това се дължи главно на факта, че държавата вече не подпомага големите щатски университети. В първите 200 най-добри университети тази година са представени едва 24 държави. Норвегия е загубила 2-та си университета, Испания също вече не попада в топ 200.
Още от статията на „24 часа"

„Откриха нов завод за гипс", четем в „Стандарт"
Нов завод на ГИПС АД за обработка на гипс, добиван в единствения у нас рудник в село Кошава, беше открит вчера. Заводът е първият в България с комплексна инсталация за калциране на природен гипс. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Цялата му стойност е 13 млн. лв. Годишно в завода ще се произвеждат 80 000 тона строителен гипс. С пускането на завода приключва голяма инвестиционна програма за реконструкция и модернизация на технологичния процес. Тя е на стойност 16 млн. евро.

Досега е механизиран добивът в рудника, изградени са две линии за производство на сухи строителни смеси, както и инсталация за сушене и сепариране на пясък, който се влага в производството на новите смеси на гипсова и циментова основа. Машините за новия завод са доставени от немската "Claudius Peters Prodjects", която е водеща в света в гипсовото оборудване. Гости на екипа на фирмата бяха областният управител Цветан Асенов, кметът на Видин Герго Гергов, както и представители на собствениците на гипсовото дружество - Корпоративна търговска банка и "Кай груп".
Още от статията на „Стандарт"

„ГЕРБ призна провал в продажбата на 5 фирми", разкрива „Сега"
Правителството призна, че няма да успее да продаде 5 от държавните предприятия през тази година, макар част от тях да са в списъка на приоритетните дружества за приватизация. Става дума за "Агенция за дипломатически имоти в страната" ЕООД, "Военно издателство" ЕООД, "Българска фондова борса" АД, болницата в "Овча купел" и др. От приключването на продажбите се чакат 134.6 млн.лв., а други 6.2 млн.лв. би трябвало да се съберат от следприватизационния контрол, пише в проектобюджета за догодина. Продажбата на част от фирмите е зациклила за поредна година, а подобна съдба най-вероятно ще споделят и ВМЗ-Сопот, които въпреки уверенията на министъра на икономиката Делян Добрев няма да се сдобият с нов собственик до ноември. Предприятието е в процедура по раздържавяване от началото на юли. В нея обаче решиха да се включат само двама инвеститори - ЕМКО ЕООД и "Сейдж консултантс" АД.
Още от статията на „Сега"

„Въпрос на отговорност", обобщава „Капитал Daily"
Няколко застрахователни компании са намалили тарифите си по задължителната полица "Гражданска отговорност" за отделни класове автомобили, а други са завишили в пъти цената на някои категории. От Комисията за финансов надзор вече са отправили предупреждение, че с прекалено ниски тарифи се рискува невъзможност за плащане на бъдещите щети, които ще възникнат по застраховката. Това би застрашило и финансово състояние на компаниите и това на Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност", стана ясно от думите на представители на застрахователния бранш, присъствали на среща с надзора в четвъртък.

Търси се евтиното

Представители на бранша дадоха различна информация кои са компаниите. На сайта си от застрахователния брокер "Амарант" обявиха, че от 1 октомври ДЗИ, "Булстрад" и "Български имоти" имат по-изгодни условия за шофьори над 35 години. При някои автомобилни категории и водачи има обаче завишение. От "Булстрад" отрекоха да са понижавали цената. Директорът на автомобилното застраховане на компанията Пламен Шинов каза, че от началото на месеца са в сила по-високи тарифи за млади шофьори, автобуси и камиони, а през тази година категорично не са намалявали цени. "Булстрад" и "Български имоти" са част от Vienna Insurance Group и от доста време тарифите им съвпадат.

До редакционното приключване на броя от ДЗИ не коментираха дали конкретно към тях е имало съвет на надзора да повишат тарифите си. По неофициална информация целта на понижените цени е набиране на повече клиенти, ако се стигне до евентуална продажба на застрахователя. В началото на годината от KBC отрекоха да планират подобно нещо.

Шофьори в млада възраст

Отделни компании обаче са оскъпили почти двойно "Гражданска отговорност" за шофьори до 30 години, посочват от "Амарант". Още по-голямо е повишението за коли с регистрации в Русе, Силистра, Добрич, Разград, Монтана, Видин и Враца - там то достига 400%.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Хазната дава 123 млн. лв. повече за общините", съобщава „Монитор"
През следващата година общините ще получат 123 млн. лв. повече от тази. Това става ясно от публикувания в сряда проектобюджет за 2013 г. От финансовото министерство са определили общо 2,282 млрд. лв. за всички 264 общини на територията на страната. В бюджета за настоящата година тези средства бяха 2,159 млрд. лв., или 123 млн. по-малко. Основно перо във взаимоотношенията между държавата и общините са плащанията за делегирани от централната власт дейности като разходи за образование, здравеопазване, социално осигуряване, за които са отделени 1,921 млрд. лв.

Тази сума надхвърля с над 86 млн. лв. разчетените за 2012 г. 1,834 милиарда. Увеличение се наблюдава и по предвидените пари за капиталови разходи, които служат за ремонти на болници, училища, поддръжка и изграждане на пътища и др. Тук правителствената субсидия скача с малко над 32 млн. лв. - от 70 милиона за тази година до предвидените близо 102 млн. лв. за следващата. Според ведомството, ръководено от вицепремиера Симеон Дянков, общият размер на капиталовите разходи на местната власт ще бъде 676 млн. лв., от които 574 милиона трябва да се осигурят от общинските бюджети, а останалите 102 млн. - от националния. Изравнителната субсидия, която се полага на всички общини с приходи под средните за страната, остава без промяна и е в размер на 240 млн. лв. Допълнителното финансиране се осигурява с цел да се намали разликата във възможностите на по-богатите и по-бедните общини.

В проектобюджета за следващата година влиза и увеличение на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности, като за социалните дейности повишението е с 10%, а за средното образование с 5 на сто.
Още от статията на „Монитор"

"Мирослав Найденов: Хората ценят работата ми повече от тази на Станишев", информира „Труд"
Ще се стремим към 4,5 млрд. търговско салдо на храните през следващия мандат на ГЕРБ. Това заяви във Варна министърът на земеделието Мирослав Найденов. Обещанието му бе дадено в отговор на думите на Сергей Станишев от по-ранните часове на деня в Пловдив.

Тогава председателят на ПЕС отправи критики и нарече Найденов министър на поскъпването. Станишев заяви, че повечето от законите свързани със земеделието и горите са в полза на големите производители, и хора в правителството получават комисиони за това, съобщи Дарик.

Найденов припомни за времето около средата на 80-те години, когато салдото е било 4,5 млрд. и България основно е изнасяла стоки. „Казвам му на Станишев, че в следващия мандат на ГЕРБ от следващата година ние ще продължим да работим, салдото ще нараства и ще се борим, поне докато стигне 4,5 млрд. Това му отговарям, ако вярно го е казал, но аз мисля, че той е много интелигентен човек и не вярвам да е допуснал такава глупост да изрече, защото знае, че веднага ще получи насреща цифрите си", каза още земеделският министър.

По отношение на това дали е министър на поскъпването Найденов отговори, че по-високият му рейтинг показва, че хората ценят работата му по-добре от тази на Станишев.
Още от статията на „Труд"

"В АЕЦ "Козлодуй" липсва защита от газови експлозии, сочи стрес тест на ЕС", предупреждава „24 часа"
Френските АЕЦ са най-опасни в ЕС. Това показа стрестестът, който Брюксел поръча след аварията във Фукушима през 2011 г. Според резултатите му всички атомни централи в ЕС имат проблеми със сигурността и трябва да вложат пари за отстраняването им. Най-зле са френските АЕЦ, но списъкът на опасните се оглавява от две нефренски централи - „Олкилуото" във Финландия и „Форсмарк" в Швеция. Пропуски има и във всички 12 работещи атомни централи в Германия.

Тестът ще бъде обсъден на следващата среща на лидерите от ЕС в Брюксел на 18 и 19 октомври.

Повод за критики има и към АЕЦ "Козлодуй", в която липсват предпазни устройства срещу газови експлозии. Същият проблем е открит в централите в Чехия, Румъния, Словакия, Словения, но и в Швеция, Испания и Великобритания.

Според експертите собствениците на критикуваните АЕЦ трябва спешно да оправят проблемите, като за целта по тяхна оценка ще са нужни между 10 и 25 милиарда евро за изправност във всички АЕЦ в ЕС. Електрокомпаниите, добиващи ток от АЕЦ, трябва да са застраховани срещу аварии, което ще се отрази на цените на тока, заяви при представянето на теста еврокомисарят Гюнтер Йотингер.
Още от статията на „24 часа"