Финансовите министри и централни банкери от страните членки на Г7, ще обсъждат световните икономически проблеми и перспективи по време на конференцията започваща днес във Вашингтон. Не се очаква представителите на отделните страни да се споразумеят за обща пазарна интервенция.

Финансистите ще обсъждат най-вече въпроса за по-големите регулации в сектора, който до сега бе слабо надзираван и в крайна сметка стигна до сегашното тежко положение. Британският финансов министър Алистър Дарлинг дори ще предложи да бъдат предоставени по-големи надзорни правомощия на МВФ. Анализаторите се притесняват, че може темата с регулациите да отнеме прекалено много време за обсъждане и така и да не бъде засегнат въпроса с текущото пазарно равновесие.  

„Има риск, пазарът да остане разочарован от срещата във Вашингтон и да го покаже с агресивни движения в понеделник", коментира британски икономист. „Най-вероятно финансовите министри и банкери няма да се споразумеят за никакви конкретни стъпки по отношение на пазарната криза в момента", продължава той.

Официалните лица от Г7 се срещат само ден след като шефът на ЕЦБ Трише не промени лихвеното ниво на Еврозоната, а колегата му Мервин Кинг от Британската банка я понижи с 0.25 процентни пункта до 5.0%. Въпреки, че Трише продължава да се оплаква от прекалено голямата инфлация в Еврозоната, той за първи път изрази опасения за общото състояние на европейската икономика. В същото време, американският финансов министър Полсън е заявил, че икономиката на САЩ е в „лошо състояние", което изисква допълнителни фискални мерки.

Комюникето от днешната среща ще излезе в 01:30 сутринта в събота, така че първи пазарни реакции ще можем да наблюдаваме чак в понеделник.

Припомняме, че Международният валутен фонд изчисли вероятността за глобална рецесия на 25% през тази седмица, а инвеститорът милиардер Джордж Сорос в типично свой стил заяви, че кризата ще се влоши още преди да се подобри. Общите загуби свързани с кредитната криза, вече се оценяват на близо $232 млрд.

Междувременно доларът отново отслабна спрямо основните валути, след като вчера успя да покрие част от загубите си с оглед разразилото се прибиране на спекулативни печалби. Отказът на Трише да даде сигнал за ново лихвено покачване, също удари по оптимизма на инвестиралите в евро пазарни участници, които започнаха да се опасяват от скорошно преобръщане на европейската монетарна политика. Днес очакваме слаба търговия в тесни граници, предвид неизвестността от срещата на финансовите министри и централни банкери във Вашингтон.