Днес ще бъде подписано тристранно споразумение между "Музикаутор", "Профон" и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. За новия 5-годишен период страните са договорили по-добри условия за уреждане на авторските и сродните права за музиката, която звучи в хотелите, заведенията и другите търговски обекти.

Договореностите ще засегнат над 100 хиляди ползватели на музика, колкото са търговските и туристически обекти в цялата страна.

Изпълнителният директор на "Музикатор" Иван Димитров обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР какъв ще е ефектът от постигнатите договорености:

„На първо място, цената, която ще плащат ползвателите на музика в заведенията и търговските обекти, ще бъде намалена с 25%. Целта е пазарът да бъде обхванат в по-голяма цялост. Това е изискване от страна както на правоносителите, така и от страна на ползвателите и тяхната браншова организация. Затова успоредно ще подпишем и един меморандум за сътрудничество за засилване на контрола от страна на Министерството на културата и ще се борим за законодателни промени, така че част от функциите по контрола да бъдат децентрализирани и да бъдат възложени на общинските инспекторати."