Вариантът за депониране на отпадъци извън територията на Столична община не е приложим в България, заяви Мария Бояджийска, зам.-кмет "Зелена система, екология и земеползване" в Столична община, информира "Фокус".

Ще направим всичко възможно столицата да не изпадне в криза и да има необходимия капацитет за депониране и обезвреждане на отпадъци в законно депо, което притежава необходимите документи и разрешителни, така че столичани да не усетят натиска на проблема и никакви проблеми в сметосъбирането, каза Бояджийска.

Това е депото за отпадъци в „Суходол", подчерта зам.-кметът на Столична община. Тя обясни, че проектът за надграждане и изграждане на първа клетка на първи етап е започнал през 2006 година.

„Клетката е с капацитет 650 хил. кубически метра. Инсталацията, която изграждаме в момента е финансирана с общински средства. Тази инсталация за сортиране на отпадъците на входа на депото, е минала през процедура по ОВОС, има комплексно разрешително, издадено на Столична община.

Надяваме се капацитетът да бъде достатъчен за депониране на цялото количество отпадъци в периода 2009 - 2011 година, когато тръгнат новите проекти тук, обясни Бояджийска.

Проектът за изграждането на завод за третиране на битовите отпадъци в София е в процедура по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). След това трябва да се да се влезе в процедура по издаване на комплексно разрешително за всяка една от отделните площадки, обясни експертът.

Процедурата по издаване на комплексно разрешително отнема минимум година. Отчитайки този факт смятам, че разрешението за строеж може да бъде издадено след приключване на процедурата по комплексно разрешително, т.е. в края на следващата година.

Заводът трябва да заработи в края на 2010 година или най-късно в края на 2011 година.
Всичко зависи от процедурите по Закона за обществените поръчки и бързината, с която ще работи администрацията", беше категоричен зам.-кметът на Столична община.