Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на едноличен контрол върху „България Ер" ЕАД, от страна на „Балкан Хемус Груп" ЕАД.

Сделката ще се осъществи чрез продажба на 99,9% от акциите на „България Ер". Едноличен собственик на капитала на придобиващото дружество е „Химимпорт" АД.

КЗК постанови предварително изпълнение на решението.

Анализът на Комисията показва, че предстоящата концентрация не би могла да създаде възможност за страните, да придобият господстващо положение на съответните пазари или да попречат значително на конкурентната среда.

Както при редовните линии, така и при чартърните полети, съществува сериозна конкуренция от редица международни и някои български компании.

Що се отнася до превоза на товари, пазарният дял на двете дружества е пренебрежимо нисък.

В решението си, КЗК отчете очаквания интензивен пазарен натиск от страна на нискотарифните авиопревозвачи.

Изискването на приватизационния договор за конкретни инвестиции предполага подобряване на обслужването и повишаване на конкурентноспособността на българската компания.

От значение е, че това би могло да повлияе положително върху туризма на страната ни.

Концентрирането на финансовите ресурси на двете дружества ще позволи поддържане на високи стандарти по безопасност на полетите - основно изискване при кандидатстване за европейски лиценз.