България може да подпомогне земеделските производители, пострадали от сушата, чрез предоставяне на държавни помощи по Регламент 1860/2004. Това разясниха експерти от Дирекция „Европейска интеграция и международни отношения" на МЗГ.От пресцентъра на министерствота съобщиха, че предстои решение на Министерски съвет по този въпрос.

Коментарът на експертите от МЗГ е по повод изказване на г-н Евгени Вълковски, председател на Общинската комисия по земеделие в Русе, според което има опасност земеделските стопани в България да не получат европейски компенсации за щетите от сушата.

Помощи в размер до 3000 евро за производители на първична земеделска продукция в полза на един производител за 3 години се счита за допустима, без да е необходимо предварителното съгласие на Европейската комисия.

Тази схема е много лесно приложима. Изисква се само производителите да подпишат декларация за размера на получените от тях минимални помощи и да следят за това през следващите три години да не получават други минимални помощи, с които да надхвърлят допустимия размер съгласно Регламент 1860/2004.